Vesti

TEATAR „RUGANTINO“ IZ ZAGREBA 14. APRILA GOSTUJE NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“ SA PREDSTAVOM “THISCASTING”

5 april 2016

Gostujuća predstava “ThisCasting”, autorski projekat reditelja Mirana Kurspahića, u produkciji zagrebačkog Teatra „Rugantino“, biće izvedena 14. aprila (20,30) na Sceni “Raša Plaović”.
U ovoj crnoj komediji, Iskra Jirsak, Dunja Fajdić i Mia Biondić igraju tri nezaposlene glumice koje su na audiciji za rijaliti šou pod nazivom “ThisCasting” spremne da učine sve kako bi dobile posao.
Kurspahić je kao polaznu osnovu iskoristio nagrađivanu dramu Luca Hibnera "Creeps" koja govori o moćnom demagoškom uticaju televizije na mlade ljude, adolescente, koji prolaze kroz mučne procese sazrevanja u konzumentskom masmedijskom društvu i koji su u stalnom konfliktu sa okolinom zbog raskoraka između želja i mogućnosti.
-Kroz likove tri devojke različitih životnih puteva i sudbina, otvara se prostor za preispitivanje zdravlja jednog društva. Njihove priče, posve različite u početku, u jednom se trenu presecaju u zajedničkoj tački; na audiciji, u potrazi za angažmanom. Njih tri dele istu profesiju, naime sve su glumice i istu sudbinu – nezaposlene su, nešto s čime se uistinu mnogi mogu poistovetiti. I unatoč fasadi koju svaka od njih u početku nosi, ubrzo se naziru pukotine iza kojih izbija očaj koji ih gura u nemilosrdnu borbu za egzistenciju. A orvelovski „Veliki Brat“ koji upravlja, nadzire i vodi čitavu priču do krajnjih granica, pa i preko njih, odvodi audiciju u domen apsurda, koristeći spremnost njih, ali i publike da udovolji svakom produkcijskom hiru. Jer okrutno društvo zahteva okrutne forme i nema mesta za slabe i bezvoljne. Beskrupulozni i odvažni s obe strane biće nagrađeni aplauzom i lovorikama. Kolika je cena dostojanstva? Koliko smo spremni da se damo za malo slave i pristojan život? Ne brinite, nije ni važno, dokle god dovoljno glasno aplaudiramo, budućnost je svetla – smatra Kurspahić, koji zajedno sa pomenutim glumicama i Ivanom Bošnjakom, tumači i jednu od uloga u tom komadu premijerno izvedenom 1. februara 2014. godine.
Iz teatara „Rugantino“, koji su 1998. godine osnovali glumci Ivica Vidović (1939-2011) i Gordana Gadžić, poručuju da je ova višestruko nagrađivana predstava „dokaz da teatru ne trebaju scena i kostimi, već hrabrost, pamet i vrhunsko umeće”.
Autor muzike je Nikša Marinović, videa Vanja Vascarac, a svetla Saša Mondecar.
M.B.


             IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE ODRŽANE 12. APRILA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA
Teatar “Rugantino” iz Zagreba gostovaće 14. aprila u Narodnom pozorištu u Beogradu predstavom “ThisCasting” za koju producentkinja, poznata glumica Gordana Gadžić kaže da je radikalni obračun sa rijaliti programima kroz priču o tri mlade nezaposlene glumice na kastingu za jednu emisiju, ali i o odnosu publike koja gledanjem i sama učestvuje u moralnom posrnuću.
Ova produkcija iz 2014. godine je autorski projekat reditelja Mirana Kurspahića. Izvedena je oko 70 puta, imala je bogat festivalski život i dobila više nagrada za predstavu u celini i za glumice Dunju Fajdić, Iskru Jirsak i Mirelu Vidak.
Nastala je prema ideji komada “Nakaze” (Creeps) nemačkog dramskog pisca Luca Hibnera, ali je uzeta samo osnovna struktura, a sve ostalo je stvoreno kroz proces improvizacija reditelja, koji i igra u predstavi i glumica, rekla je na konferenciji za novinare 12. aprila u Beogradu Gordana Gadžić.
“Predstava pokušava da ukaže na problem u Hrvatskoj, a tako je i u Srbiji – na hiperprodukciju glumaca sa kojima društvo ne zna šta će. Taj trend se nastavlja, jer školovanje glumaca donosi novac i služi da se uposle razni drugi ljudi. Ali, to je u predstavi samo početna pozicija iza čega se ide u radikalno razlaganje moralnog posrnuća ne samo tri junakinje komada nego i publike, svih nas koji gledamo te razne rijalitije”, izjavila je Gordana Gadžić.
Kako je dodala, predstava ide u brutalno razlaganje teme, interaktivna je i vrlo zahtevna u odnosu na publiku u sali.
“Imali smo različite reakcije. Neki se gledaoci trgnu, neki i izlaze, ali ne puno. U prvim igranjima publika kao da nije razumela da je i ona jedan od glavnih aktera. Navijajući za glumice, sudelujući u svemu tome, kao i ispred TV ekrana, neki su bili zadovoljni, što nam nije namera. Vremenom smo dobili ono što smo želeli. Sada u prvom delu predstave ljudi osećaju zadovoljstvo, sve dok ne počne gađenje i shvatanje da su i gledaoci deo tog kruga. To je reakcija koju smo ciljali”, rekla je Gordana Gadžić.
Nezavisni teatar “Rugantino” osnovali su Ivica Vidović (1939-2011) i Gordana Gadžić 1998. godine.
“Igrali smo naše predstave često u Beogradu. Ponosna sam da smo bili prvo hrvatsko kazalište koje je 2000. godine gostovalo u Srbiji“, izjavila je Gordana Gadžić.