Vesti

POZORIŠTE „BORA STANKOVIĆ“ IZ VRANjA 20. MARTA GOSTUJE SA PREDSTAVOM „TAŠANA“ NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“

19 mart 2015

Ansambl Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja gostovaće u petak 20. marta na Sceni „Raša Plaović“ (20,30) sa predstavom „Tašana“, po tekstu Bore Stankovića, u adaptaciji i režiji Lilijane Ivanović.
Surovu istinu o životu žena u ovim (i ne samo ovim!) krajevima u Borino vreme, kazuje ovo jetko i gorko delo. Život, čak i kad je naizgled lagodan, nije lako živeti... Ako je Tašana simbol obespravljene, neslobodne žene, žene kojoj su društvene norme oduzele mnogo toga misao dela je: Nikakvog prava na lične izbore nemaš, niti ih možeš imati! To što si mlada i željna života, za tvoje sudije nema nikakvog značaja.Razapeta između dva muškarca, mlada žena će, na kraju, ostariti bez ijednog od njih, osuđena da se, do smrti, brine o prosjaku Paraputi i neguje ga. Ona svoj krst nosi dostojanstveno i bez roptanja.A što je najgore od svega, taj krst dodeljuje joj jedan od dvojice njenih muškaraca. Iz ljubomore, naravno.Drugi, onaj zbog kojeg je tako osuđena, beži ne obazirući se na nju, trudeći se samo da sačuva vlastitu glavu na ramenu. Šta nam to govori o ljudskim odnosima? – napisala je u programu predstave Lilijana Ivanović.
U podeli su Milena Stošić (Tašana), Marko Petričević (Miron), Tamara Stošić (Stana), Nenad Nedeljković (Saroš), Dragan Živković (Jovan), Žetica Dejanović (Naza) i Aleksandar Mihajlović (Paraputa).
Predstava je premijerno izvedena 25. oktobra prošle godine.
M.B.