Vesti

POZORIŠTE BORA STANKOVIĆ IZ VRANjA GOSTUJE 30. MAJA

26 maj 2011

Pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja gostovaće na Velikoj sceni 30. maja (19,30) sa predstavom „Stari dani“, po tekstu Borisava Stankovića, u režiji i dramatizaciji Nebojše Dugalića.

- Svet Borinih „Starih dana“ je svet žalobnih sudbina u kome zemni prolaznici o svojim životima mogu da kažu samo to „ da je tako bilo“, ne znajući ni zašto ni čemu, ni kako to da niko od njih nije stigao na mesto svoje čežnje, čak i onda kad mu ništa nije prečilo put. I niko nikome nije stigao na vreme. Usud tog nestizanja određen je od strane svega okolnog što uslovljava čovekovu sudbinu, ali i iz unutrašnje nemogućnosti da bilo koje dosegnuto mesto prepozna kao svoje trajno stanište. Svako je u „Starim danima“ raskoračen i raspet u tri vremena. U onome što je bio, što jeste, i što bi da bude, i ni u jednom vremenu ne snalazi sebi oslonca. To je svet u kome čovek svaki svoj korak izdržava sa svešću da je njegov žuđeni cilj nemoguć. Svet u kome je svaki korak nepovratan i nepopravljiv. Svet u kome je čovek samim rođenjem, proklet neisceljivim žalom, unapred od sudbine zakinut za ono za čim jedino žudi, a prinuđen da snosi i otrajava svoju promašenost i neizdrživo mesto na kome se sticajem svog puta, a izvan svoje volje, zatekao. To je svet „Starih dana“, ali i svih čovekovih dana otkad je sveta i veka – smatra Nebojša Dugalić.
Predstava je premijerno izvedena 22. oktobra 2010. godine.
Uloge tumače Ljubomir Bandović (k.g), Dragan Marjanović, Dragan Stanković, Kristina Janjić, Nenad Nedeljković, Bojan Jovanović, Tamara Stošić, Dragan Živković, Marko Petričević, Ninoslav Trajković...  
M.B.