Vesti

ŠABAČKO POZORIŠTE GOSTUJE 5. MAJA SA PREDSTAVOM "POSTMODERNI KABARE DOBROG VOJNIKA ŠVEJKA"

1 jun 2015

Predstava “Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka”, u adaptaciji i režiji Aleksandra Lukača, biće izvedena u petak 5. juna (19,30) na Velikoj sceni.
Naslovnu ulogu tumači Slobodan Petranović, a u velikom ansamblu su i Zoran Karajić, Deana Kostić, Ivan Tomašević, Strahinja Barović, Ljubiša Barović, Vladimir Milojević, Aneta Tomašević, Sonja Milojević...
Reditelj Lukač podseća da čuveno delo poznatog češkog pisca Jaroslava Hašeka “Doživljaji dobrog vojnika Švejka” i danas važi za jedan od najvažnijih antiratnih romana 20. veka.
- Sledeći sudbinu svog, Češkog, naroda koji je bio slabo zainteresovan za Austrougarsku, Jaroslav Hašek je uspeo da stvori karakter dobrog vojnika Švejka kao paradigmu otpora jednoj imperiji. Specifičnost piščevog humora jeste u činjenici da taj otpor nije revolucionaran nego upravo obratno, naivno oduševljen austrougarskom vojnom mašinerijom. Dakle, osnovna poluga komedije je u ovom slučaju ta koja suočava jednu pretencioznu, nehumanu birokratiju sa logikom malog, naivnog čoveka koji sebe predstavlja kao idiota, mada čitalac zauvek ostaje zapitan koliko je to istina, a koliko svesna taktika preživljavanja – smatra Lukač.
- U adaptaciji koja se nalazi pred vama, mi smo se služili svim mogućim sredstvima improvizovanog pozorišta. Pokušali smo da sledimo pre svega duh Jaroslava Hašeka, dopunjavajući njegove anegdote sopstvenim, na žalost, brojnim iskustvima koja svedoče o apsurdnosti rata i ogromne globalne mašinerije koja taj rat pothranjuje. Naravno, radnja predstave je smeštena u naivno pozorište Švejkovog kabarea, upravo zato što nam nije promaklo da i samo pozorište ume sebe da shvati previše ozbiljno kada se bavi ozbiljnim temama – dodaje Lukač, koji je bio zadužen i za scenografiju.
Kostime je kreirala Selena Tomašević, koreografiju je uradio Petar - Pjer Rajković, a muziku je komponovao Miroljub Aranđelović – Rasinski.
Predstava je premijerno izvedena u Šabačkom pozorištu 3. maja 2014. godine.
M.B.