Vesti

ŠABAČKO POZORIŠTE GOSTUJE 03.10 SA KOMEDIJOM "RABLE/ VRLINA/ GREH"

24 septembar 2013

Šabačko pozorište gostovaće u četvrtak 3. oktobra na Velikoj sceni (19,30) sa komedijom Milivoja Mlađenovića "Rable/ vrlina/ greh" u režiji Vladimira Lazića.

Reditelj je ocenio da je Mlađenović "izgradio zavodljiv dramski predložak sa brojnim aluzijama na savremeno društvo i trenutak u kome živimo".
- Radeći u atmosferi potpune posvećenosti čitavog ansambla, ne pamtim da sam skoro naišao na takav entuzijazam. Svakodnevno smo se probijali i histrionski pronalazili rešenja u zamršenim Rableovim aluzijama. I sve je to trebalo zaodenuti nekom poetizovanom groteskom, a istovremeno ostati u vidokrugu scenske uverljivosti - kazao je, u programu predstave, Lazić.
- Kad sam počeo da sklapam prvu verziju, još su se hladile puščane cevi i dim spepeljene Jugoslavije još se nije razišao. Zato sam, vrlo tendenciozno, gazio po trećoj knjizi u kojoj Panurgije odbacuje nakitnjak i oružje i hoće da se ženi, da ratna razaranja podredi stvaranju novog čoveka, životu. Tako je nastala komedija koju sam nazvao ‘’Dosta mi je rata, hoću da se ženim’’, jer treću knjigu ’’Gargantue i pantagruela’’, Rable je dao 28. januara 1552. Dakle, i posle 461 godina, ili šesnaest hiljada petstodevedesetšest meseci, mi i dalje žvalavimo na tu temu, niko ne dreši naktinjak, nego tocilja nožekanje ... - izjavio je Mlađenović uoči premijere predstave koja je održana 30. aprila ove godine.
- Ta verzija komedije je prihvaćena u jednom pozorištu. Onda se promeni umetnička uprava, pa se presaldume. Zatim je došlo vreme u kome nam se učinilo da je antiratna priča potpuno bespotrebna, da smo se dozvali pametni. Te ti ja udarim novu verziju u kojoj dominantom učinim priču o teatru koji igra ovu komediju. A sve ogrnem u neko mediteransko ruvo, ciljajući koprodukcioni model. Jedan dobar prijatelj je naštampao ovu verziju drame, sada pod naslovom ‘’Skandalozna komedija’’. Drugi prijatelj je obećao da će radi predstavu u jednom dobrom pozorištu. Predomislio se. I komadu vreme ide, njegova se aktuelnost rastače. Sva je sreća pa je Zoran Karajić, glumac i upravnik Šabačkog pozorišta pročitao dramu i rekao: ’’Oću da se ovo radi’’. Pozvali smo Vladimira Lazića. Onda sam, prema zamisli reditelja, prepravljao, ujdurisao, da bismo je doterali do oblika koji dobrim delom može da se peva.. .Tako je nastala posve nova drama, sa obiljem songova koji su nam dopustili da ne budemo aristotelovski pobožni. I ovu ću verziju da naštampam. Pod naslovom ‘’Rable/vrlina/greh’’ - dodao je Mlađenović.
U podeli su Zoran Karajić (Čemer Ljutica, direktor pozorišta), Ivan Tomašević (Pantagruel), Vladimir Milojević (Panurgije), Aneta Tomašević (Magdalena), Sonja Milojević (Barbara), Slobodan Petranović (Brat Jovan, Ađutant), Deana Kostić (Brigita), Bogoljub Mitić (Znajša), Slađana Pajčić (Agneza), Dragana Radojević (Dijana), Duško Stevanović (Posrednik), Aleksandra Ristić (Družbenica, Baka), Kristina Pajkić (Sluškinja, Bludnica), Borivoj Božanić (Bartolomeo) i Lazar Maksić (Hukabuka).
M.B.