Vesti

ŠABAČKO POZORIŠTE 4. MARTA GOSTUJE SA DRAMOM „KAINOV OŽILjAK“

24 februar 2016

Predstava „Kainov ožiljak“, u režiji Juga Radivojevića i izvođenju glumačkog ansambla Šabačkog pozorišta, biće izvedena na Velikoj sceni (19,30) u petak 4. marta.
Komad je nastao po istoimenoj knjizi Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, a dramatizaciju je uradio Spasoje Ž. Milovanović.
Roman, kao i pozorišna predstava "Kainov ožiljak" je istovremeno uzbudljiv politički triler, priča o nemogućnoj ljubavi, potresna istorijska drama, parabola o ljudskosti u dehumanizovanom svetu, partija karata sa đavolom, faustovska dilema velikog pisca i hipoteza o tome kako je nastala "Prokleta avlija"...
- Kainov ožiljak na zanimljiv i uzbudljiv način govori o misiji Ive Andrića kao ambasadora Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Nemačkoj. Lik diplomate i književnika tumači Vladimir Milojević, dok su uloge Hitlera i ostalih nacista poverene ženama. „Kainov ožiljak, u jednom metaforičkom smislu, jeste priča o nepostojanosti dobra i tvrdokornosti zla, s druge strane, Kainov ožiljak je prokletstvo koje nosi svaki čovek i sve što je čovek stvorio. U priči o Andrićevim godinama u Berlinu, gde je urušena i podeljena država poslala svog velikog umetnika da se cenka sa đavolom i pokuša da urazumi nerazumne, ovaploćuje se teza o nemoći običnog čoveka spram cikličnih nasrtaja zla. A 20. vek, u kome je Ivo Andrić proveo veći deo svog života, može se slobodno nazvati Vekom zla. Ipak, iako u nemogućoj situaciji, Andrić, humanista i pisac, uspeva da sačuva čoveka u sebi i to je možda najsnažnija poruka koju nam je poslao, kako svojim držanjem u Berlinu, tako i svojim romanom “Prokleta avlija” na koji je nedvosmisleno uticalo berlinsko iskustvo koje je sam Andrić smatrao najtežim i najmučnijim delom svog života - navode pisci Kecmanović i Stojiljković.
Osim Milojevića, u podeli su i Zoran Karajić, Aneta Tomašević, Sonja Karajić, Deana Kostić, Ivan Tomašević, Ljubiša Barović...
Predstava je premijerno izvedena 1. februara prošle godine.
M.B.