Vesti

NARODNO POZORIŠTE PIROT 6. FEBRUARA GOSTUJE SA FASBINDEROVOM DRAMOM “ŽABAR”

30 januar 2015

Narodno pozorište Pirot gostovaće 6. februara na Sceni “Raša Plaović” sa predstavom “Žabar”, po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera i u režiji Bojane Lazić.
U ovoj crno-humornoj komediji u čijoj osnovi je drama, slavni nemački scenarista, reditelj i glumac upoznaje nas sa banalnim životima dokoličara iz minhenskog predgrađa. Oni su nezaposleni pripadnici srednje klase, suočeni sa besmislom, dosadom i manjkom samopouzdanja. Njihov monotoni, malograđanski život menja se u trenutku kada se pojavi Jorgos, mladi gastarbajter iz Grčke koji iznajmljuje sobu kod vlasnice fabrike Elizabete.
Njegov dolazak i njegova različitost izazivaju radoznalost žena i prezir muškaraca. Verbalno obračunavanje prerasta u fizičko, kada se jedna od nemačkih devojaka zaljubi u Jorgosa. On postaje predmet intenzivne rasne, seksualne i političke mržnje. Koliko duboko i daleko seže ta apsurdna mržnja, Fassbinder nam dočarava kroz svoje virtuozne i duhovite haiku dijaloge, ali i kroz dramski prostor koji se krije u nenapisanom.
Taj „prazan“ prostor bio je glavno polje političkog, emotivnog i estetskog delovanja celokupnog autorskog tima predstave „Žabar“ - angažovane komedije koja kritikuje društvo koje neguje ksenofobiju, odnosno mržnju prema strancima.
Komad pretresa intimne teme savremenog čoveka, kao što su usamljenost, žudnja za ljubavlju, strah od nepripadanja grupi i destrukcija.
U podeli su Aleksandar Radulović, Aleksandra Stojanović, Zoran Živković, Mihaela Stamenković, Borjanka Ljumović, Marta Keler, Danijela Ivanović, Aleksandar Đinđić, Aleksandar Aleksić i Ivan Manić.
Scenografiju i kostime uradila je Zorana Petrov, dok je za scenski pokret bio zadužen Dejan Kecojević.
Predstava je premijerno izvedena 28. novembra 2013. godine.
M.B.