Vesti

Narodno pozorište Niš 6. decembra gostuje na Sceni „Raša Plaović“ sa dramom Verna Tisena „Jabuka“, u režiji Aleksandre Kovačević

2 decembar 2019

Narodno pozorište Niš gostovaće 6. decembra na Sceni „Raša Plaović“ (20,30) sa predstavom „Jabuka“, po tekstu kanadskog pisca Verna Tisena, u režiji Aleksandre Kovačević.

Zatvorena u ljubavni trougao, ova emotivna i intimna drama, premijerno izvedena 18. juna ove godine, bavi se emocijama i odnosima ljudi iz različitih perspektiva.

"Vern Tisen već u prvim didaskalijama precizno opisuje značaj pauza u izvođenju njegovog komada. Kada se pročita takvo uputstvo, iako se još nije ni započelo čitanje, pomisli se na Čehova i Beketa. Autor nas, zatim, kroz veoma svedene ali minuciozne dijaloge (pomislimo na Pintera) uvodi u jednu vrstu oniričke stvarnosti nastale od stradanja likova, u teškoj borbi između života i smrti, ljubavi i strasti, odgovornosti i utehe, identiteta i skrivenih identiteta. Junak već u prvoj sceni grize dojku svoje partnerke kao jabuku, iako ona to nije, i time simbolički napušta Edenski vrt i kreće u dalje putovanje" kaže rediteljka Kovačević.

Prema njenim rečima, pisac koristi gotovo tipičan melodramski zaplet, baveći se ljubavnim trouglom čiji se akteri, na malo verovatan ali istinit način, povezuju u dramatičnoj situaciji borbe sa teškom bolešću jedne od njih. 

"Bolest i proste duše čini otmenijima. Smrt je pred vratima, pred njenim licem oni se suočavaju sa sopstvenim životima da bi shvatili da samo kroz drugog mogu da spoznaju istinu. Ovakav zaplet podržavaju repetativni dijalozi sa tišinom između, koja govori više od svega izgovorenog... Nežno i emotivno, na tankoj liniji između sna i jave, gradili smo posebnu atmosferu ove snažne i istovremeno začudne priče o ljubavi i umiranju".

Uloge tumače Danilo Petrović, Katarina Mitić Pavlović i Kristina Tomić.

Scenografiju i kostime uradila je Ljiljana Petrović, kompozitor je Bratislav Zlatković, a koreograf Danica Ničić.

Predstava ima obezbeđen titl na engleskom jeziku.

Pokrovitelj predstave „Jabuka“ je ambasada Kanade u Beogradu.
M.B.