Vesti

TEATAR „UBUNTU“ IZ BIJELjINE GOSTUJE 15. JANUARA SA „DRAMOM SINIŠE KOVAČEVIĆA „VIRUS“

6 januar 2011

Teatar „Ubuntu“ iz Bijeljine gostovaće u subotu 15. januara na Sceni „Raša Plaović“ (20,30 časova) sa dramom Siniše Kovačevića „Virus“ u režiji prvakinje Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Ljiljane Blagojević.

Predstava je premijerno izvedena 1. decembra 2010. godine u Bijeljini, a u podeli su, pored gostujućih umetnika iz Narodnog pozorišta Boška Puletića i Sonje Knežević, i diplomirani glumci „Slobomir P univerziteta“ iz Bijeljine Danka Ignjatović, Miloš Jelisavac, Nikolina Bogdanović, Ivan Petrović, Mirna Jovanović, Nenad Blagojević, Tamara Vukić i Ninoslav Ćulum.
Ljiljana Blagojević je kreirala i scenografiju, kostime je uradila Marina Krupniković, a muziku je komponovala grupa „Š.T.R.A.J.K.“
- ... Reč je o odlično napisanoj drami, precizno i dobro vođenoj priči čija tenzija raste iz prizora u prizor, o doboro skrojenom komadu koji nema premca u našoj dramaturškoj literaturi, a što se teme tiče, ne samo da nema premca, nego ni prethodnika – napisao je kritičar Dejan Penčić Poljanski u „Teatronu“, dok je njegov kolega Milisav Buca Mirković ocenio da je „Virus“ Siniše Kovačevića „svakako jedna od najboljih drama naposanih na srpskom jeziku“.
Komad, koji je veoma uspešno praizveden 3. decembra 1997. godine u beogradskom Zvezdara teatru, na neposredan i direktan način govori o bolesti (sida) metaforično nazvanom “kuga 20. veka”. Mlada rok zvezda zaražena je virusom, i iz te dramske situacije, razvija se priča o porodici i novonastalim odnosima unutar nje, o sistemu vrednosti i lomovima, unutrašnjim i spoljašnjim...
M.B.