Vesti

TRI PREDSTAVE ZA POTREBE OBNOVE NARODNOG POZORIŠTA „BORA STANKOVIĆ“ U VRANjU

30 avgust 2012

Narodno pozorište u Beogradu je, povodom inicijative Udruženja dramskih umetnika Srbije da za potrebe obnove Narodnog pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju srpski teatri odigraju po jednu predstavu i prihod upute kolegama iz vranjskog teatra koje je izgorelo u nedavnom požaru, odlučilo da u tu svrhu odigra po jednu baletsku, dramsku i opersku predstavu.

Na Velikoj sceni 20. septembra biće izveden balet "Ko to tamo peva", dva dana kasnije, 22. 09. na Sceni "Raša Plaović" odigraće se "Staklena menažerija", a 29. septembra, takođe, na Velikoj sceni, publika će moći da pogleda operu "Evgenije Onjegin".
Na ovaj način, naša Kuća se priključuje akciji koja ima za cilj da kolege iz Vranja, grada sa dugogodišnjom teatarskom tradicijom, što pre zaigraju pred svojom publikom na matičnoj sceni.
Nacionalni teatar, kao svojevrsna krovna pozorišna institucija u Srbiji, je i do sada, kroz brojna gostovanja, koprodukcije, igrajući pretpremijere u gradovima Srbije, ali i politikom otvorene scene za kolege iz cele zemlje, koji su na našim pozornicama igrali čak i svoje premijere, ukazivao na važnost saradnje sa teatarima van Beograda.
Povodom ovog konkretnog slučaja, uprava Narodnog pozorišta je odlučila da Scenu „Raša Plaović“ ponudi kolegama iz vranjskog teatra da na njoj izvode predstave sa tekućeg repertoara, dok se u Vranju ne stvore uslovi za izvođenje predstava.
Zgrada vranjskog Pozorišta “Bora Stanković”, stara 120 godina, izgorela je 2. jula ove godine u ranim jutarnjim satima.
Tom prilikom, uništena je dvorana, bina, foaje, podrumski deo, dok su deo arhive, dokumentacija i deo kostima sačuvani, ali su oštećeni.
Zgrada Pozorišta "Bora Stanković" je kulturni i istorijski spomenik, a izgradio ju je 1892. godine trgovac Janča Jovanović. Izgorela scena i sala nalazile su se upravo na temeljima te zgrade. Novi deo i adaptacija urađeni su 1993. i 1998. godine. Prvu pozorišnu predstavu Vranjanci su odigrali 30. januara 1896. godine. Bio je to Njegošev “Gorski vijenac” u režiji Radoja Domanovića, ondašnjeg profesora Gimnazije u Vranju. Kasnije, 5. oktobra 1942. godine, formirano je “Pozorište građanske kasine”, kada u Vranju počinje organizovani pozorišni život.
M.B.