Vesti

CRNOGORSKO NARODNO POZORIŠTE GOSTUJE 18. I 19. MAJA

27 april 2011

Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice gostovaće 18. i 19. maja u Narodnom pozorištu u okviru Sporazuma o saradnji koji su krajem januara potpisali upravnici dve Kuće Božidar Đurović i Janko Ljumović.


Prvog dana, na Velikoj sceni biće izvedena drama Maksima Gorkog „Na ljetovanju“, a dan kasnije, na „Sceni „Raša Plaović“ ugostićemo Molijerovog „Don Žuana“.
Predstava „Na ljetovanju“, po tekstu Maksima Gorkog i u režiji Radmile Vojvodić, premijerno je izvedena 12. avgusta 2009. godine u okviru Međunarodnog festivala „Kotor Art“, dok je na sceni CNP - a prvi put odigrana 1. oktobra iste godine.
- Spolja blisko, privlačno i bogato društvo (nazovimo ih elitom u recesiji, a temeljni rascep na bogate i one druge jeste socijalni kontekst koji podrazumevamo) okupljeno je na letovanju. Jedan od junaka, jedan po skepsi najsličniji grotesknom skeptiku naših dana, reći će na kraju: „Morali smo svi da postanemo odvratni jedni drugima i eto postali smo.” Zapravo, društvo se letujući, prepuštajući se raspričanoj i dekorativnoj dokolici života, našlo u vrtlogu protivurečnosti između realnog stanja i hipokrizije... Kao da je bilo dovoljno da se samo zapitaju smeju li biti ono što jesu, mogu li biti ono što jesu … Ima u tim bračnim, preljubničkim, prijateljskim i rođačkim dramskim obrtima, koje Gorki niže i zapliće - u tim napadnim pretresanjima egzistencijalnih problema, moraliziranju, vapajima nad usamljenošću i, istovremeno, samoživosti i otužnoj i opscenoj otupelosti na tuđu patnju - ima čudne mešavine bufonerije i tragedije, psihološkog i ludičkog u isti mah, onoga što tera na glasan plač i grohotan smeh istovremeno. Ima i sentimentalnog kiča odnosno estradizovane patnje, kako bi se moglo reći jezikom naše epohe… Kako bismo mi inače imali nešto s njima, odnosno oni imali nešto sa nama i sadašnjicom prenapučenom protivurečnostima još jedne velike društvene transformacije? Promena životne paradigme koju nužno donosi svaka velika društvena promena ili društveni pokret, neminovno utiče na najintimnije stavove - zapravo, tu je tačka naše groteskno obojene identifikacije. „Divno je zanimanje život” - ovaj isprazni odgovor na moguća suštinska pitanja, kao da je uvek isti, uvek tragikomični, slatkosamoobmanjujući izgovor i u Rusiji s prelomnog početka 20. veka i danas, u osvit novog sveta 21. veka… I na Zapadu i na Istoku, i u recesiji i u tranziciji, i u levo i u desno ideološki utemeljenim verovanjima i delovanjima… Da, baš groteskno – napisala je u programu predstave rediteljka Radmila Vojvodić.
Uloge tumače Srđan Grahovac, Nada Šargin (k.g.), Gorana Marković, Emir Ćatović, Dejan Ivanić, Jelena Đokić (k.g.), Simo Trebješanin, Branka Femić, Svetozar Cvetković (k.g.), Dušan Kovačević, Varja Đukić, Zoran Vujović, Petar Burić...
Predstava “Don Žuan”, po tekstu Žana Batista Poklena Molijera i u režiji i adaptaciji Ane Vukotić, premijerno je izvedena 26. decembra 2009. godine.
Naslovnog junaka igra beogradski glumac Dragan Mićanović, a u podeli su i Simo Trebješanin, Jelena Minić, Stevan Radusinović, Zoran Vujović, Mišo Obradović, Branimir Popović, Nada Vukčević, Žaklina Oštir i Dejan Ivanić. 
M.B.