Vesti

CRNOGORSKO NARODNO POZORIŠTE IZ PODGORICE 7. I 8. MAJA GOSTUJE SA PREDSTAVAMA „OČEVI SU GRAD(ILI)“ I „URNEBESNA TRAGEDIJA“

26 april 2016

Posle pauze od nekoliko godina, Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice, ponovo će gostovati u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Ovoga puta, u okviru dvodnevnog nastupa 7. i 8. maja, koji je podržala Ambasada Crne Gore u Srbiji, i deo su programa kojim se obeležava desetogodišnjica nezavisnosti Crne Gore, predstaviće se komadima „Očevi su grad(ili)“ i „Urnebesna tragedija“ u postavkama dvojice mladih i veoma talentovanih reditelja, dobro poznatih i beogradskoj publici, Borisa Liješevića i Veljka Mićunovića.
Prve večeri, na Sceni „Raša Plaović“, biće izveden Liješevićev autorski projekat „Očevi su grad(ili)“ koji nema jedinstven tekst, već se radi o kombinaciji različitih dela i iskustava samih glumaca, kroz dokumentaristički rediteljski postupak, po kojem je ovaj umetnik poslednjih godina postao veoma prepoznatljiv.
Osnovna tema komada, koji se bavi vremenom koje je, kao i mnoga pre njega, na svoj način "iskočilo iz zgloba", je motiv novca i želju za bogaćenjem, ali, zapravo, onim bogaćenjem koje će rešiti nagomilane elementarne životne probleme…
Predstava je premijerno izvedena 5. aprila 2013. godine, a u velikom ansamblu su Ana Vujošević, Dušan Kovačević, Dragan Račić, Emir Ćatović, Gorana Marković, Gojko Burzanović, Jadranka Mamić, Kristina Stevović, Mišo Obradović, Momo Pićurić, Nada Vukčević, Olivera Vuković, Petar Burić, Radmila Božović, Srđan Grahovac, Stevan Radusinović, Slobo Marunović, Slavko Kalezić, Zoran Vujović i Žaklina Oštir.
Saradnica Liješevića u autorskom procesu bila je Milena Lubarda-Marojević, dramaturškinja je Stela Mišković, kompozitor Aleksandar Kostić, a kostimografkinja Ivanka-Vana Prelević.
Dan kasnije, 8. maja, na Velikoj sceni, biće odigrana “Urnebesna tragedija”, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića.
U ovoj gorkoj tragikomediji, premijerno izvedenoj 26. decembra 2014. godine, umetničku ekipu, u ulogama Milana, Koste i Vasilija, predvode priznati crnogorski glumci Mladen Nelević i Branimir Popović, kao i jedan od najpoznatijih makedonskih dramskih umetnika Meto Jovanovski.
U podeli su i Ana Vujošević ( Ruža), Vule Marković (Neven ), Nada Vukčević ( Julka), Branka Stanić ( Rajna), Mišo Obradović ( Doktor) i Momo Pićurić (Milicioner).
Radnja komada, napisanog 1991, a po kojem je četiri godine kasnije snimljen i istoimeni film, dešava se dve decenije kasnije, a prikazuje se iz ugla Nevena, Milanovog i Ružinog sina. U odnosu na originalni tekst, u kojem je imao 12 godina, ovo scensko čitanje nudi rekonstrukciju tog vremena i predstavlja Nevenovo sećanje na potresnu noć koja je ostavila veoma ozbiljne tragove u njegovoj svesti...
Dramaturg je Slobodan Obradović, scenografiju i kostime kreirao je Miodrag Tabački, a Mićunović je uradio i izbor muzike.
Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice poslednji put gostovalo je u Nacionalnom teatru 25. i 26. aprila 2012. godine sa predstavama „Revizor“ i „Lasice“.
M.B.