Vesti

CNP IZ PODGORICE 18. I 19. MAJA GOSTUJE U NARODNOM POZORIŠTU

12 maj 2011

Crnogorsko narodno pozorište, posle devet godina, nastupiće 18. i 19. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu sa predstavama "Na ljetovanju" (Velika scena) i "Don Žuan" (Scena "Raša Plaović").

Na konferenciji za novinare, održanoj 12. maja u Muzeju Narodnog pozorišta, upravnik Nacionalnog teatra Božidar Đurović podsetio je da je Crnogorsko narodno pozorište poslednji put gostovalo u srpskoj prestonici 15. maja 2002. godine sa predstavom “Montenegrini” u režiji Radmile Vojvodić. On je rekao da se raduje novom susretu sa  crnogorskim umetnicima i izrazio nadu “da će se naša gostovanja sada meriti ne godinama, nego mesecima”.
Đurović je naglasio da će najavljeno gostovanje biti realizovano u okviru protokola o saradnji koji su on i upravnik CNP-a Janko Ljumović potpisali 28. januara ove godine, a čija je realizacija započela sredinom marta gostovanjem Nacionalnog teatra u Podgorici s predstavom “Derviš i smrt”.
Upravnik Narodnog pozorišta je dodao da očekuje da će se uprave dve Kuće uskoro dogovoriti i o nekim drugim modelima saradnje, uključujući i koprodukcije.
Ljumović je istakao da se veoma raduje novom gostovanju CNP-a u Beogradu sa predstavama koje, kako je ocenio, na najbolji način odražavaju aktuelni repertoar tog teatra.
- Mislim da je za svako pozorište veoma važno da sopstvenoj publici, ali i umetnicima koji stvaraju unutar njega, pokaže drugost, odnosno šta rade drugi teatri – rekao je Ljumović i ukazao da je saradnja dva pozorišta počela u vremenima “koja nisu baš laka za mobilnost teatra”.
- Beogradskoj publici predstavićemo se sa dva velika i značajna naslova koji odražavaju jednu osobenu poetiku autorskog tima, pre svega rediteljki, ali i svih drugih saradnika, glumačkog ansambla i otvorenost našeg teatra. Pod tim, pre svega, podrazumeva se princip da u svakom projektu imamo gostujuće umetnike. To su glumci sa ovih prostora koje publika veoma dobro poznaje – istakao je Ljumović i dodao da će beogradski ljubitelji pozorišta ovim gostovanjem biti u prilici i da “sagledaju snagu i kvalitet glumačkog ansambla CNP-a”.
Naglašavajući da se raduje ponovnom susretu sa beogradskom publikom, rediteljka i autorka adaptacije predstave “Na ljetovanju” Radmila Vojvodić kazala je da je za svakog umetnika prava radost i zadovoljstvo “kad pronađe relevantno mesto za potvrdu dobre komunikacije izvan onoga što je rodno mesto predstave”.
Ona je rekla da je tokom rada na ovom komadu ozbiljno tragala i pronalazila aktuelnost i vezu između vremena njegovog nastanka i danas, “a to je prelomno vreme s početka 20. veka i ove naše nove epohe i tranzicionog 21. veka”.
- Tačka identifikacije sa ovom pričom Gorkog i sa junacima je, čini mi se, a to su potvrdili i publika i kritika, veoma jarka i kreće se do dnevnopolitičke ili intimne ljudske prepoznatljivosti. Uverena sam da je to nešto što će nedvosmisleno zanimati i naći odjek i kod srpske publike – kazala je rediteljka. 
Prema njenom mišljenju, aktuelizacija samog komada ogleda se u pitanju promene životnih paradigmi koje nosi svako prelomno vreme, kao i vreme velikih društvenih transformacija.
- Gorki to piše, a mi to jednako, kao i njegovi junaci ili kolektivni junak, živimo. Dakle, kako se životne paradigme menjaju na prečac, bolno i žestoko, tako se menjaju i naši najintimniji stavovi i svetovi. U tim promenama i lomovima bivamo razočarani i izgubljeni, ali sa druge strane otkrivamo i da smo oguglali na tuđu patnju i da smo licemerni. Takođe, u tom nesnalaženju, prepoznajemo koliko nema novih ideja, koliko svet živi reciklirane ideje, koliko je naše nesnalaženje izvesno groteskno smešno i koliko smo mali pred tim velikim žrvnjem – ocenila je Radmila Vojvodić.
Predstava je premijerno izvedena 12. avgusta 2009. godine u okviru Međunarodnog festivala „Kotor Art“, dok je na sceni CNP - a prvi put odigrana 1. oktobra iste godine. Uloge tumače Srđan Grahovac, Nada Šargin (k.g.), Gorana Marković, Emir Ćatović, Dejan Ivanić, Jelena Đokić (k.g.), Simo Trebješanin, Branka Femić, Svetozar Cvetković (k.g.), Dušan Kovačević, Varja Đukić, Zoran Vujović, Petar Burić...
Rediteljka Ana Vukotić, koja je pre nekoliko dana na Festivalu malih scena u Rijeci dobila specijalnu nagradu za postavku “Don Žuana”, kazala je da joj je ovo gostovanje veoma važno zato što će se po prvi put predstavi publici u beogradskom Narodnom pozorištu.
- Predstava je jedan pokušaj savremenog čitanja Molijera, zapravo onog kojeg smo pokušali da pronađemo u sopstvenim iskustvima sa prilično mladom ekipom predvođenom poznatim srpskim glumcem Draganom Mićanovićem – objasnila je ona i naglasila da je “taj proces bio veoma opasan i delikatan”.
- Međutim, tokom rada, taj genijalni i inteligentni pisac počeo je da se “otvara” prema nama i da nam zapravo veoma mnogo “pomaže” u dokazivanju tog zrna savremenosti. Predstava je rađena u potpuno praznom prostoru sa puno većim akcentom na glumačkoj igri. Moj priorotet je bio da ostanemo u komediji i da se dotaknemo tog Molijera koji nas jako zasmejava dok ga čitamo. U tom smislu, saradnja s glavnim glumcem je bila veoma bitna, jer sam htela da on ne igra dramski probem. To je uvek rizik za glumce i verovatno samo oni veliki, sa ogromnim iskustvom, bi pristali na taj rediteljski zahtev, da tumače glavnu ulogu, a da ne igraju problem. Smatrala sam da svi junaci imaju problem sa Don Žuanom čiji je osnovni motiv radoznalost i ta neverovatna potreba da se živi trenutak sada, a ne onaj koji je prošao ili onaj koji će tek doći. Tim postupkom došli smo do komedije, a sa druge strane nismo izgubili sve one važne i velike teme kojima se Molijer bavi u ovom komadu – dodala je rediteljka predstave koja je premijerno izvedena 26. decembra 2009. godine.  
Pored Mićanovića, u podeli su i Simo Trebješanin, Jelena Minić, Stevan Radusinović, Zoran Vujović, Mišo Obradović, Branimir Popović, Nada Vukčević, Žaklina Oštir i Dejan Ivanić.
M.B.