Vesti

OPERA "RIGOLETO" 30. APRILA GOSTUJE U NIŠKOM NARODNOM POZORIŠTU

29 april 2013

Ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu gostovaće u utorak, 30. aprila (19.00) na Velikoj sceni niškog Nacionalnog teatra sa predstavom "Rigoleto" Đuzepea Verdija u režiji Predraga Protića.

Kao gosti, nastupiće makedonski umetnik - tenor Georgi Cuckovski (Vojvoda) i sopran iz Češke Gabrijela Ubavić (Đilda).
U podeli su i Miodrag D. Jovanović (Rigoleto), Mihailo Šljivić (Monterone), Vuk Zekić (Grof Čeprano/ Tamničar), Tatjana Mitić (Grofica Čeprano), Branislav Kosanić (Marulo), Igor Matvejev (Borsa), Stefan Pavlović (Sparafučile), Željka Zdjelar (Madalena), Ivanka Raković Krstonošić (Đovana) i Biljana Soldo (Paž).
Dirigent predstave je Ana Zorana Brajović.
Makedonski tenor Cuckovski diplomirao je na skopskom Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof Biljane Jakimovske Jovanovske kao najbolji student generacije. U klasi Olivere Miljaković usavršavao se 2006. godine kao dobitnik stipendije Musik pozorišta iz Beča. Cuckovski je nastupao na brojnim koncertima u Hamburgu, Berlinu, Frankfurutu povodom Dana makedonske kulture u Nemačkoj. Učestvovao je na humanitarnim koncertima 2007. i 2009. godine za decu u Etiopiji u Muzikferajnu u Beču, koncertu za mir u svetu u Medeji u Italiji. Gostovao je u Turskoj, Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, Italiji, Albaniji, Srbiji, Bosni, Rusiji, Japanu, Portugaliji, Bugarskoj.
Gošća iz Češke - lirsko-koloraturni sopran Ubavić, rođena je u Požarevcu gde je završila niže i srednje muzičko obrazovanje. Diplomirala je solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu a zatim odlazi u Beč gde se usavršava sa Marijom Sklad Sauer. Postdiplomske studije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču završila je 2011.godine. Nastupala je širom Evrope a 2011.godine nominovana je za prestižnu Češku umetničku nagradu "Talia".
Prošle godine na Međunarodnom takmičenju Antonin Dvoržak u Karlovim Varima osvojila je drugu nagradu u kategoriji Opera. Nastupala je i na mnogim festivalima, kulturnim manifestacijama, u TV emisijama, u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Češkoj. Pored operskog repertoara, Ubavić ima bogat i koncertni repertoar. U njenu biografiju upisani su i brojni resitali sa nastupa širom Srbije ali i u Francuskoj, u Nansiju i Mecu.
Ubavić je, kao gost, nedavno debitovala u Narodnom pozorištu upravo ulogom Đilde u "Rigoletu" koji je bio na repertoaru Velike scene 20. aprila.
M.B.

Više o predstavi "Rigoleto" možete pročitati OVDE