Vesti

NACIONALNI TEATAR SEVERNE GRČKE IZ SOLUNA 13. NOVEMBRA GOSTUJE SA PREDSTAVOM "ODBRANA SOKRATOVA“

7 novembar 2016

Nacionalni teatar Severne Grčke iz Soluna gostovaće u nedelju 13. novembra na Velikoj sceni (19,30) sa predstavom "Odbrana Sokratova“, po remek-delu čuvenog starogrčkog filozofa Platona, u režiji Dima Avdeliodija.
Jedan od trenutno najuspešnijih i najintrigantnijih naslova u pozorišnom životu naših suseda, koji je do sada ostavio bez reči hiljade gledalaca, stiže pred beogradske ljubitelje teatra, posle izvođenja u Solunu, ali i celoj Grčkoj, Rumuniji, na Kipru i u Vijetnamu gde je odigran u istorijskoj Operi Hanoj.
Predstava, na živ i uverljiv način, u prvi plan vraća diskusiju o šarmu Starogrčkog sveta kroz možda najsenzacionalnije suđenje u istoriji svetske kulture u kojem su Atinjani osudili čoveka koji je u svom životu bio vođen mislima "znanje je vrlina“ i "ja znam da ništa ne znam“. Bio je učitelj koji nije tvrdio da uči nešto, i nikada nije uzeo novac u zamenu za svoje razgovore i diskusije na ulicama i dvoranama. Bio je učitelj koga su obožavali da slede i oponašaju mladi...
Predstava će biti titlovana na srpski jezik.
Gostovanje se realizuje u saradnji Nacionalnog teatra Severne Grčke sa regijom Centralne Makedonije (odeljenje za turizam i kulturu) i Narodnom pozorištem u Beogradu, pod pokroviteljstvom i aktivnom podrškom Ambasade Republike Grčke u Beogradu.
"Odbrana Sokratova" je jedno od najcenjenijih odbrana kritičkih gledišta, moralne odgovornosti građana prema društvu i slobodi mišljenja.
M.B.

IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJI ZA NOVINARE U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA
Nacionalno pozorište Severne Grčke iz Soluna gostovaće u nedelju 13. novembra na Velikoj sceni sa predstavom “Odbrana Sokratova", najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u subotu 12. novembra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
Predstava je nakon izvođenja u Solunu i celoj Grčkoj gostovala u Rumuniji, na Kipru u Vijetnamu, a gostovanje u Beogradu organizovala je ambasada Grčke u Srbiji.
Pomoćnik ministra za kulturu i turizam centralne makedonske oblasti Aleksandros Tanos kaže da je odlučeno da baš ta predstava gostuje u Beogradu, jer je Sokrat utemeljivač zapadne misli i da njegova misao i ideja može da ujedini ljude.
"U svetu koji se deli, po raznim osnovama, kultura je ta koja može da ujedini i koja spaja", rekao je Tanos i dodao da Srbi i Grci dele mnogo zajedničkog - kulturu, veru.
Predstava počinje sutra u 19.30 sati, cena ulaznice je od 300 do 1.200 dinara, a na konferenciji je rečeno da za nju vlada veliko interesovanje, posebno mladih.
Pomoćnica direktora Nacionalnog pozorišta iz Soluna Marija Cima naglasila jeda se predstava izvodi na starogrčkom jeziku, ali da će biti titlovana na engleski i srpski jezik.
Tekst za predstavu, dodaje, pripreman je tri godine i govori o smrtnoj presudi Sokratovoj koji se na suđenju sam branio.
Završen je građanski rat između Sparte i Atine, Atina je poražena i tražio se izlaz iz cele situacije. Žrtva toga bio je Sokrat koji je optužen za bezbožnost i da kvari omladinu.
Atinjani su osudili čoveka koji je u svom životu bio vođen mislima "znanje je vrlina" i "ja znam da ništa ne znam".
Predstavu je režirao Dimos Avdeliozis, a lik Sokrata igra Vasilis Karabulas.