Vesti

Teatar Komedija iz Skoplja gostuje sa mjuziklom „Bolivud“ na Sceni „Raša Plaović“

23 novembar 2023

Teatar Komedija iz Skoplja gostovaće 5. decembra (20:30) na Sceni „Raša Plaović“ sa mjuziklom „Bolivud“, po tekstu Maje Pelević, u režiji i koreografiji Nataše Poplavske.

Radnja komada, pisanog u stihovima, počinje u trenutku kada u mali grad na granici dolazi bolivudski producent koji želi da kupi malu fabriku s namerom da u njoj napravi veliki bolivudski studio i otvori nova radna mesta, što u malom gradu nije uobičajeno.

Ova iznenadna vest uzbudila je glumce iz pozorišta koji su odlučili da naprave predstavu za bolivudskog producenta i time povećaju svoje šanse za buduću ulogu u bolivudskom spektaklu. Grad ponovo spaja kolektivnu ideju i kolektivni entuzijazam, ali život je pun neočekivanih preokreta...

„Kroz bajkovitu utopiju o dolasku Bolivuda na našim prostorima, pokušali smo da ispričamo priču o svima nama i o tome za šta smo sve sposobni da bi imali bolju budućnost. Dolazak Bolivuda postaje povod za priču o krahu industrije, ksenofobiji, kriminalnoj privatizaciji, lažnom sjaju, a sve to prikazano je kroz pesmu i igru pod sloganom ako nemaju hleba dajte im kolače, kaže Nataša Poplavska.

Prema njenim rečima, predstava govori o tranzicionom postkomunizmu, o stanju koje traje i u kome industrija zabave i sreće postaje zamena za izgubljene vrednosti.

„Hteli smo na komično-farsičan način da ukažemo na probleme u našim postkomunističkim društvima kroz pesmu i igru sa komentarima na situacije kroz koje prolaze naše zemlje u tranziciji, uspešno korespondirajući sa stvarnošću u kojoj živimo. Predstava zasmejava publiku istovremeno ukazujući na probleme sa kojima se narod svakodnevno suočava, kao što su urušavanje srednje klase, pitanja identiteta i nacije, naivno verujući u  bolje sutra kroz lažna obećanja koje nude političke i biznis elite, uvek tražeći spas ne od sebe već od nekog drugog, sve do običnih ljudskih netrpeljivosti i mnogih drugih mana društva“, navodi Nataša Poplavska.

U podeli su Žaklina Stefkovska, Atanas Atanasov, Žaklina Petrovska Miljanovska, Žarko Dimoski, Eva Skenderovska, Mia Kantarđieva i Sergej Dimovski.

Autorski tim čine Ognjen Anastasovski (muzika), Emil Petrov (scenografija i video), Milčo Aleksandrov (dizajn svetla) i Bojan Ugrinovski i Tomi Ančov (dizajn zvuka).