Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ premijerno izveden „Bolivud“, mjuzikl po tekstu Maje Pelević na muziku Anje Đorđević

25 maj 2018

Mjuzikl “Bolivud”, po tekstu i u režiji Maje Pelević, na muziku Anje Đorđević, koji se na duhovit način bavi Srbijom danas iz perspektive radnika u kulturi, premijerno je izveden 25. maja na Sceni „Raša Plaović“.

Glumačka ekipa, u kojoj su bili Miloš Đorđević, Jelena Đokić, Danijela Ugrenović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić i Bojana Đurašković, na maestralan način, uz ovacije publike, kroz bajkovitu utopiju o dolasku Bolivuda u naše krajeve, ispričala je priču o svima nama i na šta smo sve spremni kada nam se nudi bolja budućnost.

Ovo je, inače, prvi put da Narodno pozorište, u svojoj 150-godišnjoj istoriji, ima na repertoaru taj scenski žanr.

Radnja komada pisanog u stihovima počinje u trenutku kada u mali grad na granici dolazi bolivudski producent koji želi da u bivšoj fabrici „Mladost”, koja je sada pozorište, otvori studio i pruži priliku glumcima, a i svim drugim ljudima u tom mestu da dobiju ulogu u bolivudskom spektaklu.

Ta iznenadna vest je uzbudila glumce iz pozorišta koji su odlučili da producentu naprave priredbu i time povećaju šanse za uloge u budućem bolivudskom spektaklu. Grad je opet ujedinila zajednička ideja i kolektivni entuzijazam, ali život ko život - pun je neočekivanih obrta...

Autorka u formi bajke priča ovu priču, inspirisana stavom filozofa Borisa Budena da smo se našli u poziciji da izbrišemo svoju prethodnu istoriju i sve što smo u njoj naučili.

Ona se, na lucidan način, žanrovski poigrava sa formom bajke, mjuziklom, komunističkom priredbom, u kombinaciji sa elementima kabarea i neke vrste "montipajtonovskog" humora.

Ipak, u pozadini smeha, duhovitih situacija i komičnih obrta, sve vreme se nalazi izvesna senka egzistencijalnog užasa koji nije preplavio samo mali grad na granici, nego ceo svet.

“Kroz metaforu se bavimo time na koji način se vrlo često svi mi u našim poslovima i životima osećamo kao neka vrsta marioneta, koje ne mogu da utiču, niti doprinose promeni sistema i uslova u kojima živimo. S druge strane, vrlo je bitno da se mi ne ograđujemo, ne peremo se od odgovornosti, jer znamo da i mi u tome vrlo često učestvujemo, skloni smo kompromisima, često smo sami u neku ruku krivi što to bolje sutra ne dolazi. Promena neće doći sama od sebe”, kaže Maja Pelević, koja je za predstavu napisala i 12 songova u rimi.

Likovi u predstavi su depersonalizovani, nemaju lična imena, nego funkcije kao što su prvakinja, mlada glumica, direktorka pozorišta...

U predstavi učestvuju i muzičari Nevena Penčić, Aleksandar Solunac i Danilo Tirnanić.

Koreograf je Igor Koruga, scenograf Igor Vasiljev, a kostimograf Marina Vukasović Medenica.
M.B.