Vesti

Lorkin klasik „Dom Bernarde Albe“, u režiji Ane Grigorović, premijerno izveden na Sceni „Raša Plaović“

5 april 2018

Drama „Dom Bernarde Albe“, čuvenog španskog pesnika, dramaturga i pozorišnog reditelja Federika Garsije Lorke, u režiji Ane Grigorović, premijerno je izvedena 5. aprila na Sceni „Raša Plaović“.

Adaptaciju teksta, koji je Lorka završio 19. juna 1936. godine, samo nekoliko meseci pre nego što je pogubljen, uradila je Vanja Nikolić, koja je i dramaturg predstave.

Polazište rediteljkinog istraživanja u pristupu ovom klasičnom komadu o represiji i napetosti u porodici bez muškaraca, u sredini u kojoj su životi žena određeni strogim kulturnim i društvenim tabuima, utemeljeno je na preispitivanju odnosa javnog i privatnog u životu običnih ljudi.

Naime, posle smrti muža, Bernarda zatvara svojih pet devojaka u kuću da žale osam godina. Sve kćeri shvataju da je to smrt za njihovu udaju i ženska histerija raste do fatalnih posledica za jednu od sestara koja je zaljubljena u izvesnog Pepea Romana, verenika najstarije, nimalo privlačne ali bogate sestre čije bogatstvo potiče od oca, koji je bio Bernardin prvi muž.

Iako se uzbudljivi dramski tokovi dešavaju iza scene, publika sve vreme gleda njihove posledice koje su značajnije od ljubavnog zapleta.

Raspad porodice, međusobna mržnja sestara i njihova dinamika nasilja postaju važniji od muškarca ispred kuće koji je tome samo okidač.

Lorkina surova priča o tradiciji, moralnim normama i licemerju, osim po svojoj veoma interesantnoj temi, važna je i posebna i po tome što i danas, u svetskoj dramaturgiji, predstavlja jedan od najlepših primera pozorišta sa intimnom ženskom temom koja se veoma tiče i muškaraca.

U prepunoj sali, publika je sa koncentracijom i velikom pažnjom pratila ovu dramu prepunu poetskih simbola u kojoj su motivi smrti, ljubavi i strasti međusobno duboko uslovljeni, a na kraju predstave, burnim i snažnim aplauzom, pozdravila je kompletnu glumačku ekipu u kojoj su bile Dara Džokić (Bernarda Alba), Svetlana Bojković (Ponsija), Zlatija Ivanović (Angustija), Dubravka Kovjanić (Magdalena), Sloboda Mićalović (Martirio), Zorana Bećić (Amelija), Suzana Lukić (Adela) i devojčica Sara Vuksanović.

U komadu, ali samo glasom, putem ozvučenja, kao Marija Hosefa - Bernardina senilna i lucidna, osamdesetogodišnja majka, učestvuje i dramska umetnica Rada Đuričin.

Scenografiju je uradila Marija Jevtić, kostime Katarina Grčić Nikolić, za muziku i dizajn zvuka bila je zadužena Maja Bosnić, a za scenski pokret Tamara Antonijević.
M.B.