Vesti

Storiteling performans „Sin bafalo žene“, autorke Džen Blejk, izveden na Sceni „Raša Plaović“

25 februar 2020

Storiteling performans „Sin bafalo žene“, autorke Džen Blejk, izveden je 25. februara na Sceni „Raša Plaović“.

U ovoj epskoj predstavi, osim autorke - međunarodno priznate i nagrađivane umetnice tehnike storitelinga iz Velike Britanije, Džen Blejk, učestvovao je i njen dugogodišnji saradnik, muzičar Džon Pradere.

Kraljevi i moćne žene prepliću se sa proročanstvima, mitologijom, stidom, ponosom i uvredama u jednoj od najuzbudljivijih priča o rađanju heroja na celom svetu – Rađanje Sunđate Keite, legendarnog osnivača velikog Malijskog carstva Zapadne Afrike. 

Ova nadahnjuća priča prostire se kroz vekove, od svog nastanka u 13. veku u Africi pa sve do konflikata iz našeg vremena kada je njeno pričanje bivalo zabranjeno. 

Uz svesrdnu podršku perkusioniste Praderea, jedinstvena umetnica Džen Blejk, koja je sve vreme imala savršenu interakciju sa publikom, u sat i po vremena veoma nadahnutog izvođenja, priredila je na sceni uzbudljiv sudar uzburkanih pesama, heroizma i priču o jednoj zaista izuzetnoj majci...

Na kraju predstave, gledaoci su ih pozdravili stajaćim ovacijama.

Storytelling (pripovedanje priča) je proces korišćenja činjenice i naracije da bi se publici nešto saopštilo.

Performansu na Sceni „Raša Plaović“ prethodila je dvodnevna radionica Džen Blejk, održana 24. i 25. februara, takođe, na toj sceni, pod nazivom „Tehnike pričanja priča - osnove storitelinga“.

Radionica je istraživala uzbudljive svetove omiljenih tradicionalnih priča polaznika, kao i šta su osnove umetnosti storitelinga i kako razviti sopstveni stil pričanja priča. 

Radionica je obuhvatila sledeće teme: oživljavanje priče, uključivanje publike, ritam i muzikalnost, karakterizacija, glasovna dinamika i vokalizacija, vizuelizacija, poetski i opisni jezik, upotreba raznovrsnog rečnika i pronalaženje slobode u izvođenju.

Specijalnost Džen Blejk, koja ima reputaciju dinamičnog i velikodušnog izvođača i koja nastupa širom sveta više od 25 godina, su priče iz Afrike, Karipske oblasti i Arabije. 

Osim što učestvuje na brojnim međunarodnim festivalima, radi i kao mentor i drži radionice različitim ciljnim grupama. Godine 2011. bila je dobitnik Thüringer Märchen nagrade koja se dodeljuje izvođačima posvećenim umetnosti storitelinga.
M.B.