Vesti

NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ" PREMIJERNO IZVEDEN AUTORSKI PROJEKAT MAJE PELEVIĆ I SLOBODANA BEŠTIĆA "MOJE NAGRADE"

4 april 2015

Autorski projekat Maje Pelević i Slobodana Beštića, „Moje nagrade“, prema romanu Tomasa Bernharda, u izvođenju Slobodana Beštića i suflerke Gordane Perovski, premijerno je izveden 4. aprila na Sceni “Raša Plaović”.
U ovoj intimnoj ispovesti punoj (auto)ironije i parodije, Bernhard se na duhovit, a istovremeno gorak način obračunava sa korumpiranim austrijskim društvom i njegovim kulturnim nazorima i običajima.
On se istovremeno satirično osvrće na sve institucije koje on smatra izvorom te izopačenosti: crkvu, bolnicu, Akademiju nauka, Ministarstvo kulture, partije, umetničke senate, žirije, udruženja.
Paradoksalno je prihvatao nagrade koje su mu dodeljivali tokom života za romane u kojima se sa slašću i prezirom rugao svojoj domovini.
On vrlo živopisno i u prvom licu, opisuje situacije u kojima su mu dodeljene razne državne nagrade i priznanja, prilikom čega se istovremeno gnušao onih koji mu nagradu dodeljuju i sebe koji nagradu prima, uglavnom iz materijalnih razloga.
Predstava je osmišljena kao direktna ispovest publici koja se nalazila u dvostrukoj ulozi, kao publika, ali i kao zvanice na dodeli nagrada.
Posle nešto više od sat vremena veoma nadahnute igre, kao i više nego aktuelnih tema o kojima predstava govori, a koje nikoga u sali nisu ostavile ravnodušnim, gledaoci su Beštića i Perovsku pozdravili dugotrajnim i burnim aplauzom. Predstava je realizovana u koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančevo u kojem je premijerno, takođe, veoma uspešno, izvedena dan kasnije, 5. aprila.
Za rediteljski koncept i dramaturgiju bila je zadužena Maja Pelević, a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.
Scenografiju je uradio Miraš Vuksanović, njegov asistent bila je Jasna Saramandić, dok je kostime kreirala Olga Mrđenović.
Dizajn svetla uradio je Milan Kolarević, a zvuka Vladimir Petričević.
Milorad Jovanović je izvršni producent, Natalija Ignjić organizator, a Miloš Obrenović inspicijent.
M.B.

Više fotografija sa premijere možete pogledati OVDE