Vesti

Autorski projekat Maje Pelević i Slobodana Beštića, „Moje nagrade“, izveden jubilarni pedeseti put

12 maj 2019

Autorski projekat Maje Pelević i Slobodana Beštića, „Moje nagrade“, prema romanu Tomasa Bernharda, u izvođenju Slobodana Beštića i suflerke Gordane Perovski, odigran je 12. maja, na Sceni „Raša Plaović“, jubilarni pedeseti put.

U ovoj intimnoj ispovesti punoj (auto)ironije i parodije, Bernhard se na duhovit, a istovremeno gorak način obračunava sa korumpiranim austrijskim društvom i njegovim kulturnim nazorima i običajima.

On se istovremeno satirično osvrće na sve institucije koje on smatra izvorom te izopačenosti: crkvu, bolnicu, Akademiju nauka, Ministarstvo kulture, partije, umetničke senate, žirije, udruženja.

Paradoksalno je prihvatao nagrade koje su mu dodeljivali tokom života za romane u kojima se sa slašću i prezirom rugao svojoj domovini.

On vrlo živopisno i u prvom licu, opisuje situacije u kojima su mu dodeljene razne državne nagrade i priznanja, prilikom čega se istovremeno gnušao onih koji mu nagradu dodeljuju i sebe koji nagradu prima, uglavnom iz materijalnih razloga.

Predstava je osmišljena kao direktna ispovest gledaocima koji se nalaze u dvostrukoj ulozi, kao publika, ali i kao zvanice na dodeli nagrada.

Posle nekoliko biseva, na sceni se pojavila v.d. upravnice Narodnog pozorišta Ivana Vujić koja je autorima čestitala jubilej i uručila im slavljeničku tortu. 

„Moje nagrade“, realizovane u koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančevo, premijerno su izvedene 4. aprila 2015. godine na Sceni „Raša Plaović“. 

Rediteljski koncept i dramaturgiju uradila je Maja Pelević, scenograf je Miraš Vuksanović, kostimograf Olga Mrđenović, dizajn svetla kreirao je Milan Kolarević, a zvuka Vladimir Petričević.
M.B.