Vesti

Komedija Koste Trifkovića "Izbiračica", u režiji Nikole Zavišića, izvedena jubilarni pedeseti put

6 novembar 2019

Komedija Koste Trifkovića "Izbiračica", u režiji Nikole Zavišića, izvedena je 6. novembra na Velikoj sceni jubilarni pedeseti put. 

U ovom poznatom srpskom komadu iz 19. veka, koji je u novoj verziji postavljen kao začudna i moderna groteska koja ne robuje navici u pristupu tom delu naše dramske baštine, glavnu ulogu Malčike - devojke za udaju koja ne može da se odluči između nekoliko prosaca, tumačila je Anastasia Anja Mandić. 

Stilizovana i vizuelno raskošna predstava urađena je kao melanholični vodvilj o našim naravima i, kako kaže reditelj, "našem silnom izbiranju koje nas na kraju nikuda ne odvede".

Glavni glumci su stariji od likova iz Trifkovićevog komada, jer ih je Zavišić video kao "zombije", kao ostatke nekog drugog vremena, karikature koje već 150 godina ponavljaju iste greške.

U ansamblu su i Dragan Nikolić (Sokolović), Aleksandra Nikolić (Jeca), Sena Đorović (Saveta), Zoran Ćosić (Timić), Ivana Šćepanović (Kata), Milena Đorđević (Milica), Ivan Bosiljčić (Branko), Darko Tomović (Štancika), Vučić Perović (Tošica) i Nemanja Konstantinović (Jovan). 

Posle gromoglasnih aplauza oduševljene publike, na sceni se pojavila upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić koja je umetnicima čestitala jubilej i uručila im slavljeničku tortu. 

Dramaturg je Molina Udovički Fotez, Zavišić je bio zadužen i za scenografiju sa Mirašem Vuksanovićem, kao i dizajn svetla sa Miodragom Milivojevićem, dok grafički dizajn video materijala potpisuje Goran Balaban.

Kostime je kreirala Suna Kažić, muziku su komponovali Sanja Lončar i Andrija Pavlović, scenski pokret je uradio Damir Todorović, a dizajn zvuka Vladimir Petričević.

Na 43. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Danima komedije" u Jagodini, 2014. godine, “Izbiračica” je osvojila četiri nagrade - za najbolje rediteljsko ostvarenje, za najbolje glumačko ostvarenje, za najbolju kostimografiju i za najbolju scenografiju.

Predstava je premijerno izvedena 14. maja 2013. godine.
M.B. 

Galerija