Vesti

Predstava „Važno je zvati se Ernest“, po tekstu Oskara Vajlda, u režiji Nikole Zavišića, izvedena jubilarni stoti put

3 april 2019

Komedija „Važno je zvati se Ernest“, po tekstu Oskara Vajlda i u režiji Nikole Zavišića, izvedena je 3. aprila, na Sceni „Raša Plaović“, jubilarni stoti put.

Uloge, kao i na premijernom izvođenju pre sedam godina, tumačili su isti glumci - Nenad Stojmenović (Džon Vorting), Miloš Đorđević (Aldžernon Monkrif), Anastasia Mandić (Gvendolin Ferfaks), Sena Đorović (Sesili Kardju), Zoran Ćosić (Kanon Čezebl), Dušanka Stojanović Glid (Ledi Breknel), Sonja Knežević (Gospođica Prizma) i Nemanja Konstantinović (Merimen /Lejn).

Oduševljena publika dugo je aplaudirala posle predstave i vraćala glumce nekoliko puta na bis, a potom je v.d. upravnice Narodnog pozorišta Ivana Vujić čestitala ansamblu jubilej i uručila im slavljeničku tortu. 

Komad, praizveden 1895. godine u pozorištu St. James u Londonu, ima pomalo bizaran zaplet, ujdurmu među prijateljima u vezi sa lažnim identitetom, ženidbom i homoseksualizmom.

Za „nesporazume“ je bitna igra reči, jer ime iz naslova na engleskom označava iskrenost, poštenje, ozbiljnost kao karakternu osobinu.

Zavišić, kojem je to bila druga režija u Narodnom pozorištu, uradio je eklektičnu komediju sa elementima groteske, mjuzikla i parodije na nivou fizičkog humora ala Monti Pajton, koja govori o (ne)uvažavanju različitosti.

Džon Vorting, jedan od protagonista ovog dela, vodi dvostruki život. Kreirao je fiktivnu osobu - nepostojećeg brata zvanog Ernest, koji je crna ovca porodice i čiji se lik sastoji od srljanja iz nevolje u nevolju.

Ernest je u stvari Džonov alibi za beg iz stvarnosti u život koji stvarno voli, tražeći sva zadovoljstva koja su mu kao Džonu nedostupna kroz imaginarni lik Ernesta.

Na kraju, nakon bezbroj obrta i komičnih zapleta, otkrivaju se potpuno neverovatne stvari…

Dramaturg je Molina Udovički Fotez, realizaciju dekora uradio je Miraš Vuksanović, kostime je kreirala Bojana Nikitović, autor scenskog pokreta je Tamara Antonijević, dok su Sonja Lončar i Andrija Pavlović komponovali muziku.

Predstava je premijerno izvedena 14. januara 2012. godine.
M.B.