Vesti

Predstava "Seksualne neuroze naših roditelja" izvedena na Sceni „Raša Plaović“ jubilarni stoti put

20 decembar 2018

Predstava "Seksualne neuroze naših roditelja", po tekstu Lukasa Berfusa, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, izvedena je 20. decembra na Sceni „Raša Plaović“, jubilarni stoti put.

Berfusov komad je surova, intrigantna priča o inicijaciji jedne mlade žene u svet odraslih, odnosno njenom suočavanju s društvenom stvarnošću.

U središtu radnje je devojčica Dora, koja je zbog psihičkog oboljenja godinama bila izolovana od sveta. Njen prvi pravi susret sa svetom odraslih počinje onog trenutka kada njeni lekari odluče da prekinu terapiju lekovima...

Za razliku od većine evropskih postavki u kojima se kroz lik Dore razmatra odnos društva prema mentalno zaostaloj deci, u režiji Tanje Mandić Rigonat, koja je uradila i izbor muzike, glavna junakinja nije ilustracija jedne konkretne bolesti ili mentalne poremećenosti, već umetnička slika osobe koja je primorana da se prilagodi društvu.

Predstava je premijerno izvedena 30. aprila 2008. godine, a u podeli su bili Vanja Ejdus (Dora), Igor Đorđević (Fini gospodin), Dušanka Stojanović Glid (Dorina majka), Slobodan Beštić (Dorin otac), Miloš Đorđević (Dorin šef), Miodrag Krivokapić (Dorin doktor) i Dobrila Stojnić (Žena, šefova majka).

Jedno vreme, ulogu Dore tumačila je i Nada Šargin, a od 28. februara 2015. godine, osim Vanje Ejdus, Igora Đorđevića i Dobrile Stojnić, u stalnoj podeli su Vanja Milačić (Dorina majka), Zoran Ćosić (Dorin otac), Bojan Krivokapić (Dorin šef) i Branko Cvejić (Dorin doktor).

Komad se igra u prevodu Bojane Denić, Maja Pelević je dramaturg, Aleksandar Denić scenograf, Milena Jevtić Ničeva Kostić kostimograf, dr Ljiljana Mrkić Popović je bila zadužena za scenski govor, a Damjan Kecojević za scenski pokret.

„Seksualne neuroze naših roditelja“, bile su najbolja predstava u sezoni 2007/08, a Vanja Ejdus je dobila Nagradu Narodnog pozorišta i priznanje za glumicu večeri na Borinim danima u Vranju.

Naredne godine, na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, Nada Šargin je osvojila Nagradu stručnog žirija „Veljko Maričić“ za najbolju žensku ulogu i Nagradu „Mediteran”, koju dodeljuje riječki „Novi list“, dok je Igoru Đorđeviću pripala Nagrada „Veljko Maričić“ za najbolju epizodnu ulogu.

Na matičnoj sceni i gostovanjima, predstavu je do sada videlo oko 18. 000 gledalaca.
M.B.