Vesti

NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“ SIMOVIĆEVA „HASANAGINICA“ IZVEDENA JUBILARNI STOTI PUT

10 april 2012

Drama Ljubomira Simovića „Hasanaginica“ u režiji Jagoša Markovića izvedena je jubilarni stoti put u utorak 10. aprila na Sceni „Raša Plaović“.

Lik Hasanage tumačio je Nenad Stojmenović, Hasanaginicu je igrala Vanja Ejdus, a u podeli su bili i Radmila Živković (Majka Hasanagina), Aleksandar Srećković (Beg Pintorović), Ksenija Jovanović (Majka Pintorovića), Darko Tomović (Efendija Jusuf), Srboljub Milin (Ahmed), Ivan Ivanov (Asker Suljo), Bojan Krivokapić (Asker Huso) i Stefan Buzurović (Musa).
Snažan aplauz upućen sjajnoj glumačkoj ekipi, bio je još jedan dokaz da publika zaista voli ovu predstavu koja će sigurno još dugo vremena biti sastavni deo dramskog repertoara Narodnog pozorišta.  
Uoči premijere predstave, koja je održana 30. decembra 2001. godine na Sceni „Peti sprat“, Marković je rekao da je ona “posvećena svima koji su voleli, a to nisu umeli da pokažu, kao Hasanaga”.
Na premijeri, uloge su tumačili Marinko Madžgalj (Hasanaga), Vanja Ejdus (Hasanaginica), Radmila Živković (Majka Hasanagina), Aleksandar Srećković (Beg Pintorović), Ksenija Jovanović (Majka Pintorovića), Darko Tomović (Efendija Jusuf), Branislav Ciga Jerinić (Ahmed), Nenad Stojmenović (Asker Suljo), Igor Đorđević (Asker Huso) i Stefan Kapičić (Musa).
U nizu brojnih pozitivnih kritika koje su pratile ovu predstavu, između ostalog, zabeleženo je da je reditelj, „poput simboličnog peščanog sata na sredini scene i vremena koje neumitno teče, uspeo da pokaže kako je sve prolazno i nestalno, a samo ljudska patnja i sujeta ostaju zlokobno da traju kao pečat i usud čovekove gluposti i oholosti“.
Simovićeva verzija „Hasanaginice“, slavne balade zapisane 1774. godine, o tužnoj sudbini žene turskog age, praizvedena je u Narodnom pozorištu 27. maja 1974. godine u režiji Želimira Oreškovića koje je glavne uloge dodelio Milošu Žutiću i Nedi Spasojević.
M.B.