Vesti

PLESNA PREDSTAVA IZ INDIJE IZVEDENA NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

3 septembar 2012

Indijska plesna grupa "Katak", koja izvodi tradicionalni indijski ples, gostovala je u ponedeljak 3. septembra na Sceni "Raša Plaović" sa predstavom "Ona".

Prvom nastupu ovog ansambla u Srbiji, čije je aktere brojna publika nagradila snažim aplauzom, prisustvovao je ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, predstavnici ambasade Indije i druge ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije.
Izvođač i vođa plesne grupe Šarmista Mukherđi osmislila je koncept, scenario i koreografiju za ovu plesnu predstavu u kojoj pored te vrhunske umetnice učestvuje i pet članica plesne grupe. "Ona" ističe ženski princip univerzuma, a reč je o plesnoj priči o drevnim boginjama koje se spominju u Rig Vedi, jednom od najstarijih zapisa u istoriji, koji potiče iz vremena između 1700-te i 1100-te godine pre nove ere. Šest plesačica, boginja koje se spominje u Rig Vedi, predstavljaju moć prirode i aspekte ljudskih emocija i božanskog duha. Uz muziku koja je kombinacija tradicionalnog i modernog, specijalno komponovanom za predstavu, publika je videla tradicionalni ples Katak koji potiče iz severenog dela Indije u izvođenju poznate umetnice Mukherđi koja je razvila lični unikatni plesni stil koji je prirodan i nesputan.
Predstava ima šest kompozicija od kojih je svaka posvećena jednoj boginji i interpretirana u savremenom duhu, pristupa im se sa radoznalošću i ljubavlju prema snažnim prirodnim pojavama i apstraktnim silama koje one predstavljaju. Aditi je praiskonska energija, kreativna moć koja je sve stvorila, Boginja Majka, Vak je boginja govora, nosilac znanja, preteča komunikacije, Bumi je Majka Zemlja, Aranjani boginja šume, Ratri boginja noći, tajanstvena i moćna, Ušas boginja svitanja.
Šarmista je imala veliki broj nastupa u Indiji i inostranstvu, u SAD, Kini, Nepalu, Bangladešu, zemljama Srednjeg istoka, Jordanu i Indoneziji.
Gostovanje plesne grupe "Katak", organizovala je ambasada Indije u Beogradu i Narodno pozorište uz pomoć Ministarstva kulture.
M.B.