Vesti

INDIJSKA PLESNA GRUPA "KATAK" GOSTUJE 3. SEPTEMBRA NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

30 avgust 2012

Indijska plesna grupa Katak, koja izvodi tradicionalni indijski ples, gostovaće u Narodnom pozorištu u ponedeljak 3. septembra (20,00) na Sceni "Raša Plaović" sa predstavom „Ona“.

Tim povodom, u prepodnevnim časovima u Muzeju Narodnog pozorišta održana je konferencija za novinare na kojoj su učestvovali upravnik Nacionalnog teatra Božidar Đurović, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, ambasadorka Indije u Republici Srbiji Nengcha Lhouvum, upravnik Knjaževsko srpskog teatra Mirko Babić i članovi grupa Katak.
U ime Kuće, prisutne je pozdravio upravnik Đurović koji je kazao da će indijski umetnici osim u Narodnom pozorištu, gostovati 4. septembra na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a dan kasnije u Kragujevcu, na sceni Knjaževsko srpskog teatra i izrazio uverenje da će sva tri nastupa "predstavljati prvorazredan pozorišni i muzički događaj".
- Međunarodna saradnja je veoma bitan segment uprave Narodnog pozorišta, a u okviru nje odvija se i saradnja sa diplomatskim predstavništima u Republici Srbiji. Večerašnje gostovanje umetnika iz Indije upravo predstavlja rezultat jedne takve saradnje - rekao je Đurović i najavio da će 18. septembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, u saradnji sa ambasadom Poljske, biti održan koncert "Metamorfoze".
On se posebno zahvalio njenoj ekselenciji gospođi Lhouvum na fantastičnoj saradnji tokom priprema ovog gostovanja, kao i Ministarstvu kulture koje je ovaj projekat zdušno podržalo od prvog dana. 
Lhouvum se zahvalila na gostoprimstvu i istakla da su svi koji učestvuju u ovom projektu, od prvog dana kada je zakazan, "naišli na topao doček od strane ljudi iz Ministarstva kulture i Nacionalnog teatra".
Ona je podsetila na tradicionalno dobre odnose između Srbije i Indije i naglasila da predstojeći nastup plesne grupa Katak predstavlja još jednu potvrdu tih odnosa.
Petković je, takođe, podsetio na dobre odnose između dve zemlje i istakao da je Ministarstvo kulture sa velikim zadovoljstvom prihvatilo da bude deo ovog projekta.
- Nadam se da je ovo početak jedne lepe saradnje koju ćemo imati u budućnosti - rekao je on.
Izvođač i vođa plesne grupe Šarmiste Mukherdži osmislila je koncept, scenario i koreografiju za tu plesnu predstavu u kojoj, pored ove vrhunske umetnice, učestvuje i pet plesačica članova plesne grupe. Predstava “Ona” je plesna priča o drevnim boginjama koje se spominju u Rig Vedi, jednom od najstarijih zapisa u istoriji, koji potiče iz vremena između 1700. i 1100. godine pre nove ere.
 Predstava se bavi sa šest ženskih božanstava koja se spominju u Rig Vedi, svaka predstavlja moć prirode, a prema interpretaciji koreografa i aspekte ljudskih emocija i božanskog duha.
 Predstava se sastoji iz šest kompozicija od kojih je svaka posvećena jednoj boginji i interpretirana u savremenom duhu, pristupa im se sa radoznalošću i ljubavlju prema snažnim prirodnim pojavama i apstraktnim silama koje one predstavljaju.
 Aditi je praiskonska energija, kreativna moć koja je sve stvorila, Boginja Majka, Vak je boginja govora, nosilac znanja, preteča komunikacije, Bumi je Majka Zemlja, Aranjani boginja šume, Ratri boginja noći, tajanstvena i moćna, a Ušas boginja svitanja.
 Inače, Šarmista je umetnica koja je razvila lični unikatan plesni stil, prirodan, spontan, razdragan i nesputan, a njena snaga je u tome što odmah uspeva da uspostavi prisnost sa publikom, pa čak i inostranom koja nije upoznata sa Katak plesom.
Imala je brojne nastupe u Indiji, SAD-u, Kini, Nepalu, Bangladešu, Jordanu, Nemačkoj, Španiji, Norveškoj, Venecueli...
M.B.