Vesti

“HASANAGINICA” REGIONALNOG POZORIŠTA IZ NOVOG PAZARA 14.02. NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ”

12 februar 2013

Regionalno pozorište iz Novog Pazara gostovaće u četvrtak 14. februara (20,30) na Sceni “Raša Plaović” sa dramom “Hasanaginica”, po tekstu Ljubomira Simovića, u režiji Andrijane Videnović.

Rediteljka, koja je bila zadužena i za scenski govor, naslovnu ulogu je poverila Anđeli Marić, a u podeli su i Dušan Živanić (Hasanaga), Sandra Miljković (Majka Hasanagina), Rifat Rifatović (Beg Pintorović), Lemana Bećirović (Majka Pintorovića), Albin Salihović (Efendija Jusuf), Sibela Mustafa (Seada), Semir Gicić (Suljo), Mitar Belojica (Musa), Haris Šećerović (Huso), Haris Đerlek (Džemo) i Vahid Džanković (Ahmed).
Kostime i scenografiju je kreirao Dejan Pantelić, scenski pokret je uradila mr Vera Obradović, muziku mladi glumac Haris Šećerović a plakat predstave akademski slikar Aleksandar Dunjić.
U cilju promocije najboljih pozorišnih ostvarenja nastalih na scenama u Srbiji, Radio televizija Srbije snimiće ovu predstavu koja je premijerno izvedena u Novom Pazaru 30. maja 2011. godine.
Tim činom, naš Javni servis nastavlja svoj koncept, započet 26. marta 2011. godine sa Nušićevom komedijom „Put oko sveta“ Kruševačkog pozorišta da značajne naslove iz unutrašnjosti koji gostuju u Narodnom pozorištu snimi za potrebe svog kulturno-umetničkog programa.
Tokom proleća 2012. godine, Regionalno pozorište sa "Hasanaginicom" je imalo uspešnu mini turneju na scenama u Užicu, Lazarevcu i Beogradu. Ta gostovanja propraćenu su izuzetnim prijemom kod publike i odličnim ocenama eminentnih kritičara (D.Bošković, A.Glovacki, M.Pajić).
Simovićeva verzija „Hasanaginice“, slavne balade zapisane 1774. godine, o tužnoj sudbini žene turskog age, praizvedena je u Narodnom pozorištu u Beogradu 27. maja 1974. godine u režiji Želimira Oreškovića.
M.B.