Vesti

REGIONALNO POZORIŠTE IZ NOVOG PAZARA GOSTOVALO NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ”

30 mart 2012

Regionalno pozorište iz Novog Pazara gostovalo je u petak 30. marta na Sceni “Raša Plaović” sa dramom “Hasanaginica”, po tekstu Ljubomira Simovića, u režiji Andrijane Videnović.

Talentovani glumci uspeli su beogradskoj publici da prenesu i lepotu i tragičnost ovog dela koje neumoljivo saopštava da je sve prolazno i nestalno osim ljudske sujete i oholosti, i da je patnja večna.
- Početna tačka ovog pozorišnog komada je narodna pesma Hasanaginica. Ovo je 23. izvođenje ovog komada od kako je nastao, a do sada je igran u Beogradu, Kruševcu, Podgorici, Somboru, Zaječaru, Subotici, Novom Sadu, Vršcu i mnogim drugim gradovima - kaže Videnovićeva koja je naslovnu ulogu poverila glumici Regionalnog pozorišta Anđeli Marić. Osim nje, u predstavi igra još 11 glumaca, od kojih neki još uvek studiraju na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.
Predstava je premijerno izvedena 30. maja 2011. godine.
Simovićeva verzija „Hasanaginice“, slavne balade zapisane 1774. godine, o tužnoj sudbini žene turskog age, praizvedena je u Narodnom pozorištu 27. maja 1974. godine u režiji Želimira Oreškovića, a drugi put, ovaj komad, koji je i dalje na redovnom repertoaru, postavio je 30. decembra 2001. godine Jagoš Marković.
M.B.