Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ održana praizvedba novog komada Milene Marković „Livada puna tame“

13 novembar 2019

Praizvedba novog komada priznate srpske pesnikinje, dramske spisateljice i scenaristkinje Milene Marković „Livada puna tame“, pisanog za izvođenje u Narodnom pozorištu, održana je 13. novembra na Sceni „Raša Plaović“, u režiji Jovane Tomić.

U toj fragmentarnoj priči o konkretnim sudbinama, čiji je naslov, zapravo stih preuzet iz pesme Vilijema Blejka “Na livadi punoj eha”, uloge su ostvarili Slobodan Beštić, Anastasia Mandić i Nada Šargin koje je publika na kraju predstave nagradila dugotrajnim aplauzom i uzvicima bravo.

Preci i potomci mnoštva likova ovog dela, bave se mitom o romantičnoj ljubavi, a rediteljki Tomić, ključ za scensko čitanje upravo je bila misao iz teksta da će možda jednog dana nauka utvrditi koliki je negativan uticaj pomenuti mit imao na čovečanstvo.

Pitanje u kojoj formi se ljubav danas može realizovati, i da li može, koliko će trajati, da li je moguće izaći iz nametnutih kulturnih, socijalnih, porodičnih obrazaca i biti nov, originalan i neponovljiv, Milena je sagledala iz različitih uglova - na uzorku četiri generacije jedne porodice, tako da se svako može prepoznati u nekom od likova ili u svima po malo.

Kroz asocijacije ili sećanja, likovi na sceni igraju vrlo eksplicitne situacije, a reč je o konkretnim sudbinama, u okviru kojih ima surovih komentara, koji su i sociološki komentar na ovo naše vreme.

Dramaturg predstave je Dimitrije Kokanov, kostimografkinja Selena Orb, scenografkinja Jasmina Holbus, kompozitor Luka Mejdžor, a scenski pokret uradila je Maja Kalafatović.

Milorad Jovanović je izvršni producent, Miloš Golubović organizator, sufler je Gordana Perovski, a inspicijent Sandra Rokvić.
M.B.