Vesti

"SEKSUALNE NEUROZE NAŠIH RODITELjA" PONOVO NA REPERTOARU SCENE "RAŠA PLAOVIĆ"

31 mart 2014

Posle pauze od 11 meseci, drama Lukasa Berfusa "Seksualne neuroze naših roditelja", u režiji Tatjane Mandić Rigonat, ponovo je uvrštena na dramski repertoar Scene "Raša Plaović".
Berfusov komad, koji će biti izveden u subotu 5. aprila (20,30), je surova, intrigantna priča o inicijaciji jedne mlade žene u svet odraslih, odnosno njenom suočavanju s društvenom stvarnošću. U središtu radnje je devojčica Dora, u tumačenju Vanje Ejdus, koja je zbog psihičkog oboljenja godinama bila izolovana od sveta. Njen prvi pravi susret sa svetom odraslih počinje onog trenutka kada njeni lekari odluče da prekinu terapiju lekovima...
Za razliku od većine evropskih postavki u kojima se kroz lik Dore razmatra odnos društva prema mentalno zaostaloj deci, u režiji Tanje Mandić Rigonat glavna junakinja nije ilustracija jedne konkretne bolesti ili mentalne poremećenosti, već umetnička slika osobe koja je primorana da se prilagodi društvu.
U podeli su i Igor Đorđević (Fini gospodin), Dušanka Stojanović Glid (Dorina majka), Slobodan Beštić (Dorin otac), Miloš Đorđević (Dorin šef), Miodrag Krivokapić (Dorin doktor) i Dobrila Stojnić (Žena, šefova majka).
Rediteljka je uradila i izbor muzike, dramaturg je Maja Pelević, a u autorskoj ekipi su i Aleksandar Denić (scenograf), Milena Jevtić Ničeva Kostić (kostimograf), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Damjan Kecojević (scenski pokret)...
Predstava je premijerno izvedena 30. aprila 2008, a poslednji put na repertoaru je bila 7. maja prošle godine.
M.B.

Više o predstavi možete pročitati OVDE