Vesti

Nušićeva "Gospođa ministarka" u režiji Jagoša Markovića, sa Radmilom Živković u naslovnoj ulozi, izvedena jubilarni 150. put

1 novembar 2018

Nušićeva „Gospođa ministarka", u režiji Jagoša Markovića, sa Radmilom Živković u naslovnoj ulozi, izvedena je 1. novembra na Velikoj sceni jubilarni 150-ti put. 

Uloge su ostvarili i Gojko Baletić (Sima Popović), Olga Odanović (Dara), Sanja Marković (Raka), Aleksandar Srećković (Čeda Urošević), Andreja Maričić (Dr Ninković), Branko Vidaković (Ujka Vasa), Dobrila Stojnić (Tetka Savka), Anđelka Milivojević (Tetka Daca), Dimitrije Ilić (Pera Kalenić), Radovan Miljanić (Panta), Dejana M. Gajdaš (Soja), Predrag Miletić (Teča Jakov), Miloš Đurović (Sava Mićić), Dušan Matejić (Pera Pisar), Ivan Ivanov (Bistro dete/ Žandar), Bojana Bambić (Anka), Milena Đorđević (Učiteljica) i Stanko Đalić (Nikaragua).

Po završetku predstave, prvakinja Drame Radmila Živković, zahvalila je publici na podršci, poverenju i ljubavi, a potom je, sa kolegama iz ansambla, ispraćena sa scene burnim ovacijama i desetominutnim aplauzom.

Predstava je s velikim uspehom premijerno izvedena 10. marta 2004. godine na Velikoj sceni, a u podeli su bili Radmila Živković (Živka), Miloš Đorđević (Sima Popović), Olga Odanović (Dara), Marko Janjić (Raka), Aleksandar Srećković (Čeda Urošević), Boris Komnenić (Dr Ninković), Predrag Tasovac (Ujka Vasa), Milka Lukić (Tetka Savka), Ksenija Jovanović (Tetka Daca), Duško Premović (Pera Kalinić), Radovan Miljanić (Panta), Dušanka Stojanović Glid (Soja), Branko Jerinić (Teča Jakov), Darko Tomović (Sava Mićić), Rade Marković (Pera Pisar), Mihailo Lađevac (Bistro dete), Dejana Miladinović (Anka), Sonja Knežević (Učiteljica), Ivana Šćepanović (Devojka u haljini), Ivan Nikolić (Žandar) i Maiga Hamadahamane (Nikaragua).

Nekoliko dana posle toga, ugledni kritičar Muharem Pervić, u svom osvrtu u dnevnom listu "Politika", primetio je da su se Marković i Radmila Živković "upeli iz petnih žila da naprave predstavu koja se neće gledati samo danas, već o kojoj će se pričati kao o "Ožalošćenoj porodici" Mate Miloševića, "Mister dolaru" Miroslava Belovića, "Sumnjivom licu" Dejana Mijača, kao o ministarki Žanke Stokić, ili Ljubinke Bobić".

- I u tome su uspeli.... U Nušićevoj komediji Jagoš Marković je moćno razigrao san, opsesiju, ludilo vlasti, potrebu i težnju da se izađe iz svoje tesne kože, da se bude neko i nešto. Predstava za priču, komentare, za dug i lep pozorišni život, nadam se - napisao je, između ostalog, gospodin Pervić.

Bio je, naravno, u pravu. Predstava se i dalje igra na kartu više, a u prethodnih četrnaest i po godina, "Gospođu ministarku" je na matičnoj sceni i gostovanjima u zemlji i inostranstvu videlo oko 80.000 gledalaca.

Ova šala u četiri čina, na raznim festivalima, osvojila je brojne nagrade - na glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” u Požarevcu, Radmili Živković pripale su Nagrade publike i stručnog žirija za najbolju glumicu večeri i Nagrada stručnog žirija za najbolju glumicu na Svečanostima, dobila je i Nagradu publike za najbolje glumačko ostvarenje (49. Sterijino pozorje u Novom Sadu), Nagradu publike na Festivalu "Nušićevi dani" u Smederevu... 

Na istoj manifestaciji, "Gospođa ministarka" je proglašena za najbolju predstavu festivala. 

Među laureatima je i Olga Odanović koja je za ulogu Dare, na „Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru, osvojila "Zoranov brk"... 

Dramaturg je bio Jovan Ćirilov, scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime Božana Jovanović.
M.B.