Vesti

Drama Albera Kamija „Kaligula“ u režiji Snežane Trišić, sa Igorom Đorđevićem u naslovnoj ulozi, premijerno izvedena na Velikoj sceni

5 februar 2020

Drama „Kaligula”, u kojoj se slavni francuski nobelovac Alber Kami kroz priču o starorimskom diktatoru bavi savremenim čovekom i pitanjima smisla života, premijerno je izvedena 5. februara na Velikoj sceni, u režiji Snežane Trišić, koja je naslovnu rolu poverila Igoru Đorđeviću.

U tom kompleksnom filozofskom delu sa snažnom društvenom oštricom i kritikom, uloge su ostvarili i Sena Đorović (Cezonija), Đorđe Marković (Helikon), Bojan Žirović (Hereja), Nemanja Stamatović (Scipion), Petar Božović (Mereja), Dimitrije Ilić (Senekt),  Vladan Gajović (Oktavije), Zoran Ćosić (Lepid), Bojan Krivokapić (Mucije) i Sanja Marković (Mucijeva žena).

U predstavi učestvuju i violončelistkinja Aleksandra Lazin, te solisti Baleta Narodnog pozorišta Olga Olćan, Iva Ignjatović i Čedomir Radonjić.

Iako je komad zasnovao na istorijskoj ličnosti, Kami nije napisao istorijsku dramu, već je priču o Kaliguli koristio da govori o vremenu u kome je tada živeo, a to je bilo tokom Drugog svetskog rata, u vreme koncentracionih logora i zločina, kada se nešto suštinski i drastično promenilo u tome šta znači biti čovek.

Adaptacija Milana Markovića Matisa oslonjena je na samo delo za koje, s obzirom na to da je veoma moderno napisano, nije bilo potrebe da se dodatno osavremenjuje.

Predstava pokreće najvažnija pitanja o položaju čoveka i smislu života, mogućnosti pobune, pojmu slobode, idolopoklonstvu, značaju visoke umetnosti i kulture u konceptima i ograničenjima savremenog sveta...

Posle više od dva sata veoma nadahnute igre, publika u prepunoj sali pozdravila je burnim i dugotrajnim aplauzom kompletan ansambl.

Scenograf je Darko Nedeljković, kostimografkinja Marina Medenica, kompozitorka Irena Popović Dragović, a koreografkinja Isidora Stanišić.

„Kaligula” je do sada samo jednom premijerno izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu – bilo je to 11. maja 1979. godine u režiji Petra Šarčevića. 

U scenografiji Petra Pašića i kostimima Ljiljane Orlić, igrali su Miki Manojlović (Kaligula), Olivera Marković (Cezonija), Pavle Minčić (Helikon), Mihajlo Viktorović (Kerea), Bogdan Diklić (Scipion), Predrag Tasovac (Senektus), Boško Puletić (Mucije), Ognjanka Ognjanović (Mucijeva žena), Branko Jerinić (Pesnik)…
M.B.