Vesti

DRAMA ŽELjKA HUBAČA "BIZARNO" U REŽIJI SNEŽANE TRIŠIĆ UČESTVUJE NA XIII FESTIVALU BOSANSKOHERCEGOVAČKE DRAME ZENICA-SARAJEVO 2014

7 maj 2014

Drama Željka Hubača "Bizarno", u režiji Snežane Trišić, uvrštena je u Glavni program XIII Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica-Sarajevo 2014, koji će biti održan od 8. do 19. maja.
Predstava će biti izvedena u nedelju 11. maja (20,00) na Velikoj sceni zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta, a u podeli su Igor Đorđević (Martin, Riči, Dejan), Nikola Vujović (Điđa, Saša, Gaga), Miloš Đorđević (Voja, Milan, Biksa), Sonja Milojević (Katarina, Majda, Svetlana) i Suzana Lukić (Mina, Ksenija, Iva).
Na Festivalu će učestvovati i Sarajevski ratni teatar SARTR, Narodno pozorište Sarajevo, Kamerni teatar 55 (Sarajevo), Narodno pozorište Repbulike Srpske (Banja Luka), Bosansko narodno pozorište Zenica i Narodno pozorište Mostar.
U obrazloženju selektora Festivala Nedžada Fejzića i koselektora Hazima Begagića, navedeno je da je posle postavke na sceni zeničkog Pozorišta, drama "Bizarno" Željka Hubača, "jednog od najprovokativnijih fenomena u savremenom srpskom ( ali, naravno, i bh.) pozorištu, doživela i svoje scensko izvođenje u beogradskom Narodnom pozorištu.
- Za to je, očigledno, preporučuju i društvena aktuelnost i žanrovska i tematska višeslojnost i scenični, odlično pisani dijalozi u čemu Snežana Trišić rediteljski iščitava i prepoznaje mogućnost da se iz realističkog prosedea komada,u kojem se, poštujući konvencije realizma, i grade tri priče o traumatizovanom društvu, posve bizarno, uđe i u prostor groteske - navedeno je u obrazloženju.
Dan kasnije, u ponedeljak 12. maja, "Bizarno" će biti izvedeno i na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.
Predstava, koju je Narodno pozorište u Beogradu uradilo u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, premijerno je izvedena 1. oktobra 2013. godine u Šapcu i 12. oktobra na Sceni "Raša Plaović".
M.B.