Vesti

Nušićeva „Gospođa ministarka“ ispraćena ovacijama u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

19 januar 2020

Jedna od najdugovečnijih predstava sa aktuelnog dramskog repertoara Narodnog pozorišta – Nušićeva „Gospođa ministarka“, u režiji Jagoša Markovića, gostovala je 19. januara na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Bio je to prvi nastup ansambla Drame Narodnog pozorišta u tom najznačajnijem hrvatskom teatru posle 38. godina, a oduševljena zagrebačka publika u prepunoj sali, koja je odavno bila rasprodata (uneto je još pedesetak stolica), ovacijama je ispratila glumački ansambl koji je, u naslovnoj ulozi, predvodila Radmila Živković. 

Na 164. izvođenju ove popularne Nušićeve komedije od premijere, koja je održana 10. marta 2004. godine, zaslužen, buran, aplauz dobili su i Olga Odanović (Dara), Sanja Marković (Raka), Aleksandar Srećković (Čeda Urošević), Andreja Maričić (Dr Ninković), Branko Vidaković (Ujka Vasa), Dobrila Stojnić (Tetka Savka), Anđelka Milivojević (Tetka Daca), Dimitrije Ilić (Pera Kalenić), Miloš Đurović (Sava Mićić), Radovan Miljanić (Panta), Dejana M. Gajdaš (Soja), Predrag Miletić (Teča Jakov), Bojana Bambić (Anka), Milena Đorđević (Učiteljica engleskog), Dušan Matejić (Pera Pisar), Gojko Baletić (Sima Popović), Ivan Nikolić (Bistro dete), Ivan Ivanov (Žandar)...

Nastup u glavnom gradu Republike Hrvatske predstavljao je i nastavak uspešno započete saradnje koja je započela nedavno, 23. novembra, gostovanjem HNK-a s predstavom „Ciganin, ali najljepši“, po tekstu Kristiana Novaka, u režiji Ivice Buljana, a koja je inicirana proletos dogovorom o ponovnom uspostavljanju veza između dve Kuće koji su postigli upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić, intendantica HNK Dubravka Vrgoč i reditelj Buljan, koji je i direktor Drame HNK.

Poslednji put Narodno pozorište gostovalo je u zagrebačkom HNK-a sredinom maja 1982. godine s komadom Kloda Vermorela „Lenjin, Staljin, Trocki“, u režiji Nikole Jeftića.
M.B.

Reportažu iz Večernjih novosti možete pročitati OVDE

Kritiku objavljenu na hrvatskom sajtu Tportal.hr možete pročitati OVDE

Reportažu iz Politike možete pročitati OVDE