Vesti

GOSTOVANjE KOMEDIJE „GOSPOĐA MINISTARKA“ SNP-a IZ NOVOG SADA, 19.10. U OKVIRU REVIJE „NUŠIĆU U ČAST“

16 oktobar 2014

Nušićeva komedija „Gospođa ministarka“, u režiji Radoslava Raleta Milenkovića i izvođenju ansambla Drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, biće odigrana u nedelju 19. oktobra (19,30) na Velikoj sceni, u okviru revije predstava „Nušiću u čast“.
Naslovna uloga je poverena Lidiji Stevanović, zeta Čedu igra Jugoslav Krajnov, Ujka Vasa je Aleksandar Gajin, a u ulozi ćerke Dare nastupiće Jovana Mišković.
U ovoj kultnoj komediji igraju i Sanja Ristić Krajnov, Marko Savković, Predrag Momčilović, Marko Savić, Ljubica Rakić, Milorad Kapor, Milovan Filipović, Jelena Antonijević, Gordana Jošić Gajin, Tijana Maksimović, Višnja Obradović, Miroslav Fabri, Gordana Kamenarović, Olivera Stamenković, Maja Nikolić, Dragomir Pešić…
Priznajući da nije gledao skoro nijednu postavku “Gospođe ministarke”, te stoga nije bio ni opterećen dosadašnjim interpretacijama, Milenković je ocenio da je to, možda, i najbolji Nušićev komad, koji, uzgred, svi mislimo da dobro znamo.
Međutim, priča ovog komada je, prema njegovim rečima, mnogo složenija, i ima mnogo stepenica i krugova u spirali koje obizimaju Živku i druge likove. Tu je i legenda o ovom glavnom liku, koje su tumačile naše najveće glumice, i ona, kako navodi Milenković, gotovo da opterećuje kada se komad postavlja.
Pored toga, on napominje i da je bilo važno i kako otplesti nešto što je vodviljski stil od ostalih slojeva komada, a zatim učiniti i likove živim.
Milenković navodi da komad, iako je savremen, zapravo nije aktuelan, i nije političan, već je društveno angažovan.
Zato rad na ovakvim komadima omogućava da doživimo katarzu, smatra on, i možda pomogne i da se oslobodimo, kako je rekao, svih dlaka iz supe koju nam serviraju naši političari.
Kako je pisao Velibor Gligorić, Živka je predvodnik svim akcijama u ovoj komediji, a sve akcije podređene su ambicijama i glavnom cilju da se, po svaku cenu, domogne položaja i tako uspe u životu.
Milenković je uradio i izbor muzike, scenograf je Daniela Dimitrovska, a kostimograf Jasna Badnjarević.
„Gospođa ministarka“ je premijerno izvedena 24. januara ove godine na Sceni “Pera Dobrinović”.
U okviru revije predstava „Nušiću u čast", koja se održava u Narodnom pozorištu u Beogradu od 5. oktobra do 3. novembra, biće odigrano više predstava, nastalih po njegovim delima, sa repertoara Nacionalnog teatra i pozorišta iz Zrenjanina, Šapca, Novog Sada, Sombora, Kruševca, Zaječara i Subotice.
M.B.