Vesti

DUODRAMA ZAGONETNE VARIJACIJE IZVEDENA JUBILARNI 250 PUT

7 mart 2011

Kultna predstava “Zagonetne varijacije“ Erika Emanuela Šmita, u režiji Božidara Đurovića izvedena je 7. marta na Sceni „Raša Plaović“ jubilarni 250. put.

Posle nešto više od dva sata nadahnute igre, publika u prepunoj sali nagradila je Marka Nikolića i Borisa Pingovića dugotrajnim i srdačnim aplauzom. “Zagonetne varijacije“ su priča o ljubavi i odnosu muškaraca i žena ubačenih u neobični ljubavni trougao u kojem se nalaze slavni nobelovac Abel Znorko, njegova nekadašnja ljubav Helena i njen muž Erik Larsen za kojeg se udala posle fizičkog razlaza sa Abelom. Upravo taj fizički razlaz održava dramsku napetost zato što njihova povezanost na daljinu uzrokuje glavnu peripetiju u okviru koje nastaju nepredvidivi epilozi...
Inače, ova intimistička kamerna drama, premijerno izvedena 2. maja 1998. godine i danas se igra na „kartu više“, ne samo u Beogradu, nego i na brojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu. Predstavu je do sada videla publika u svim većim srpskim gradovima, ali i evropskim metropolama poput Beča, Ciriha, Ženeve, Londona, Kijeva... Interesantno je napomenuti da se od brojnih inscenacija širom Evrope i sveta, na pozorišnoj sceni najduže zadržala upravo predstava Narodnog pozorišta čijem je premijernom izvođenju prisustvovao i Erik Emanuel Šmit.
Takođe, valja i podsetiti da je lik Abela Znorka, ciničnog cenjenog pisca i osobenjaka sa Nobelovom nagradom, koga igra Marko Nikolić, u Parizu tumačio slavni Alen Delon, a u Londonu Donald Saterlend.
M.B.