Vesti

"ZAGONETNE VARIJACIJE" U ČETVRTAK 9. MAJA SLAVE 15. ROĐENDAN

29 april 2013

Povodom 15. godina od premijere, u četvrtak 9. maja na Sceni "Raša Plaović" biće izvedena duodrama slavnog francuskog pisca Erika Emanuela Šmita "Zagonetne varijacije".

Ova kultna predstava, zasnovana na neobičnom ljubavnom trouglu i inspirisana istoimenom kompozicijom Edvarda Elgara, premijerno je izvedena 2. maja 1998. godine u režiji Božidara Đurovića koji je uloge Abela Znorka i Erika Larsena poverio Marku Nikoliću i Borisu Pingoviću.
Erik Emanuel Šmit nudi priču o ljubavi i odnosu muškaraca i žena ubačenih u neobični ljubavni trougao u kojem se nalaze slavni nobelovac Znorko, njegova nekadašnja ljubav Helena i njen muž Larsen za kojeg se udala posle fizičkog razlaza sa Abelom. Inače, upravo taj fizički razlaz održava dramsku napetost zato što njihova povezanost na daljinu uzrokuje glavnu peripetiju u okviru koje nastaju nepredvidivi epilozi.
Abel Znorko živi na pustom ostrvu i piše knjige družeći se samo sa svojom sujetom. Njegovu svakodnevnu monotoniju jedino „razbija“ poštar koji mu donosi pisma od njegove nekadašnje ljubavi. Njih dvoje su imali strastvenu avanturu pre 15 godina, a rastali su se posle šest meseci zajedničkog života. Znorko je potpuno izolovan od ostatka sveta; ne gleda televiziju, ne sluša radio i ne čita novine. Naravno, ne voli ni predstavnike „sedme sile“, ali je jednom ipak dopustio da se „ušunja“ u njegovo carstvo samoće. On je Erik Larsen, lažni novinar, čija će poseta doprineti početku „odmotavanja zamršenog klupka“. Uprkos Znorkovim tvrdnjama da su sve njegove knjige utemeljene na izmišljenim likovima i događajima, Erik od njega insistira da prizna da su one, ipak, autobiografske, naročito poslednja koju svi smatraju remek-delom njegovog književnog opusa, a u kojoj on iznosi višegodišnje intimne prepiske između muškarca i žene. Erik uspeva u svojoj nameri, posle čega „padaju maske“; otkriva istinu o sebi i o povezanosti sa Helenom. Saznavši da je ona, zapravo, Erikova žena, Abel ostaje šokiran. Nova stresna situacija stiže veoma brzo jer mu Erik saopštava da je Helena umrla od raka posle dve godine braka, a on je, oponašajući njen rukopis, nastavio da piše pisma Abelu...
Za ovu ulogu Marko Nikolić je dobio prestižno glumačko priznanje - Nagradu Raša Plaović, a Boris Pingović - Pohvalu Narodnog pozorišta.
Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, kostime Ljiljana Dragović, a izbor muzike je uradio Miloš Petrović.
Predstava je gostovala u Boru, Kraljevu, Somboru, Vršcu, Zrenjaninu, Aranđelovcu, Pančevu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Paraćinu, Kovinu, Ubu, Svilajncu, Jagodini, Kostolcu, Kosovskoj Mitrovici, Zaječaru, Trebinju, Budvi, Podgorici, Beču, Cirihu, Ženevi, Londonu, Kijevu...
"Zagonetne varijacije" je do sada videlo oko 50000 gledalaca, a 9. maja biće odigrane 273. put.
M.B.