Vesti

FESTIVAL KOREOGRAFSKIH MINIJATURA OD 10. DO 14. MAJA

9 maj 2012

Festival koreografskih minijatura, međunarodno takmičenje koreografa koje organizuje Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), biće održan od 10. do 14. maja na Sceni “Raša Plaović” i Bitef teatru.

Kako je najavljeno iz UBUS-a, 16. festival će 10. maja u Bitef teatru svečano otvoriti Ecuko Cunozaki, predsednik Međunarodnog ženskog kluba u Beogradu, a potom će biti izvedene koreografije "Pas de quoi?" Mione Petrović i "Tri sestre ili okolo naokolo" autorskog tima Ister teatra.
Od oko 70 prijavljenih takmičara iz 26 zemalja, stručni žiri će 11. maja izabrati najbolje koji će u okviru takmičarskog programa dan kasnije na sceni "Raša Plaović" premijerno predstaviti svoje koreografije u trajanju od 10 minuta.
Petočlani međunarodni stručni žiri tada će proglasiti tri najbolje koreografske minijature i dodeliti nagrade.
Najuspešniji koreografi imaće priliku da osvoje i Nagradu kritike koju dodeljuje tročlani žiri kritike, plaketu "Aleksandar Izrailovski" o kojoj odlučuje žiri za segment koreografske minijature, Nagradu publike kao i nagradu "Ohrabrenje" koju dodeljuje Umetničko veće UBUS-a za najboljeg domaćeg koreografa na festivalu.
U okviru festivala, 13. maja u Muzeju Narodnog pozorišta (18,00) održaće se i tribina "Razvoj novosadske plesne scene", a biće izvedene i postavke domaćih i inostranih koreografa.
Dan kasnije biće organizovana tribina "Problemi nezavisne plesne scene u Srbiji" na kojoj će se okupiti predstavnici nezavisne plesne scene i institucija kulture.
Koreografi Vladimir Logunov i Anđelija Todorović će od 14. do 16. maja voditi radionicu sa učenicima trećeg i četvrtog razreda sredne baletske škole "Lujo Davičo".
Festival koreografskih minijatura je, kako se navodi u saopštenju, "beogradski brend" koji je od prvog izdanja, zahvaljujući univerzalnom jeziku igre, postao deo međunarodne plesne zajednice.
Festival omogućava rađanje novih koreografskih ostvarenja i teži da pruži podršku umetnicima koji žele da sebe i svoje igrače istraže i realizuju kroz estetizovani plesni pokret kao formu kreativnog izraza.
Festival okuplja mlade, ali i afirmisane koreografe i igrače sa ciljem da u duhu plesnog takmičenja razmenjuju iskustva i ideje i prezentuju svoja koreografska i izvođačka ostvarenja. Misija festivala je popularizacija plesne umetnosti, edukacija mladih i profesionalnih igrača i publike, informisanje o savremenim plesnim tendencijama i sticanje saznanja o novim plesnim tehnikama i trendovima.
Jedan od ciljeva je i davanje podrške mladim domaćim koreografima koji u Srbiji nemaju mogućnost da se profesionalno plesno obrazuju, a ni prilike da se predstave publici.
M.B.