Vesti

NA BALKONU NARODNOG POZORIŠTA OTVOREN KNjIŽEVNI FESTIVAL „FREE THE WORD“

15 septembar 2011

Na balkonu Narodnog pozorišta, u četvrtak 15. septembra otvoren je književni festival „Free the word“ (Oslobodi reč) koji se održava u okviru 77. međunarodnog PEN kongresa.

Program je vodio glumac Nacionalnog teatra Mihailo Lađevac koji je u uvodnoj reči, između ostalog, kazao da je u pitanju najveći književni festival koji je do sada organizovan u Srbiji i naglasio da pisci različitih jezika, kultura, tradicija, poetike i generacija ovim putem vraćaju književnost, kao istinski jezik sveta, u javni prostor, u svakodnevicu, na glavni gradski trg.  
Publiku okupljenu preko puta, na Trgu Republike, pozdravio je predsednik PEN-a Džon Ralston Sol (na slici), a potom je tridesetak gostiju - pisaca na maternjim jezicima čitalo odlomke iz svojih proznih dela i svoje stihove. Među njima su bili Đerd Konrad, Kristofer Houp, Drago Jančar, Hosam Nasar, Ejdrijen Klarkson, Vang Điaksin, David Albahari, Ana Blandijana, Ekbal Baraka, Titos Patrikios, Dragan Velikić, Aleksej Slapovski, Duško Novaković, Mohamed Salmavi, Bratislav Milanović...
Predsednica Srpskog PEN-a Vida Ognjenović pročitala je pesmu nedavno preminulog pesnika Petrua Krdua “Ostatak nije važan”.
Pre početka programa, na dva video bima, prikazani su video zapisi o velikim srpskim književnicima Milošu Crnjanskom, Ivi Andriću, Isidori Sekulić, Borislavu Pekiću, Miloradu Paviću...
U čast festivala, na Velikoj sceni izvedena je Euripidova tragedija “Bahantkinje” u režiji Stafana Valdemara Holma.
M.B.