Vesti

Povodom početka 152. sezone, na balkonu i ispred glavnog ulaza u Narodno pozorište, održan spektakularni program pod nazivom „Ponovo zajedno - Pogled promatrača menja sve“

29 avgust 2020

U čast publike koja se vraća u teatar, umetnici Narodnog pozorišta izveli su 29. avgusta, na balkonu i ispred glavnog ulaza u zgradu, spektakularni program „Ponovo zajedno - Pogled promatrača menja sve“ povodom početka 152. sezone, uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa Kovid 19.

U veličanstvenoj atmosferi, pred oduševljenim gledaocima okupljenim na platou ispred pozorišta i Trgu Republike, nastupili su članovi sva tri ansambla Narodnog pozorišta i gosti.

Raznovrstan, brižljivo odabran program u slavu pozorišta, pod nazivom „Ponovo zajedno“ - Pogled promatrača menja sve“, kao poklon Beograđanima i gostima srpske prestonice, a koji je objedinio dramu, operu, balet i džez, otvoren je Uvertirom iz najpoznatije opere Žorža Bizea „Karmen“.

Tokom šezdesetak minuta, publika je uživala i u baletskom programu (koreograf Dejan Kolarov), kao i popularnim arijama i duetima iz raznovrsnog opusa najvećih svetskih kompozitora (Kamij Sen-Sans, Pučini, Dvoržak...), čula se i jedna od najpopularnijih italijanskih kancona „O sole mio“, čitani su tekstovi iz veoma bogatog istorijata Narodnog pozorišta, slušali su se neki od poznatih džez standarda...

Na kraju, višeminutnim snažnim aplauzom, pozdravljeni su svi učesnici ovog spektakla -  prvakinja Drame Radmila Živković, glumica Suzana Lukić, mladi glumci Bogdan Bogdanović i Nemanja Stamatović (saradnici Narodnog pozorišta), prvaci Opere mecosopran Jadranka Jovanović i tenor Janko Sinadinović, mlada saradnica Narodnog pozorišta sopran Evgenija Jeremić, korepetitor Srđan Jaraković, violončelistkinja Irina Skorikova, solistkinje Baleta Milica Jević Drndarević, Silvija Džunja, Ana Ivančević, Tatjana Tatić, Teodora Spasić, Olga Olćan i Ljupka Stamenovski, kao i specijalni gosti - džez pevačica koja trenutno živi i radi u Njujorku Sofija Knežević i muzičar Eliot Lejson, takođe iz Njujorka.

Tokom trajanja koncerta, saobraćaj je funkcionisao sve vreme, a bilo je veoma interesantno videti i mnoge sugrađane koji su izlazili iz trolejbusa i priključivali se događaju, jer, ruku na srcu, zaista niko nije mogao da ostane ravnodušan gledajući ovaj veličanstven nastup vrhunskih umetnika.

U realizaciji programa učestvovali su Branislava Pljaskić (inspicijent), Marko Dukić (majstor maske), Miodrag Milivojević (majstor svetla), Tihomir Savić (majstor tona), Petar Antonović (video) i Zoran Mirić (bine majstor).

Kompletan spektakl prenošen je uživo putem striminga na sajtu i YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu.