Vesti

Na Trgu republike, ispred glavnog ulaza u Narodno pozorište, održan umetnički program „Muzika ljubavi i nade – nasleđe za sve“

31 avgust 2021

Narodno pozorište u Beogradu, kao uvod u Dane evropske kulturne baštine, priredilo je 31. avgusta umetnički program na otvorenom „Muzika ljubavi i nade – nasleđe za sve“, uz učešće Kamernog ansambla i solista nacionalnog teatra.

U predivnom ambijentu na Trgu republike, ispred glavnog ulaza u Narodno pozorište, nastupili su prvakinja Opere, mecosopran Jadranka Jovanović, koncertmajstor Orkestra Opere Edit Makedonska, violončelistkinja Irina Skorikova, harfistkinja Gorana Ćurgus i gostujući pijanista Uki Ovaskainen, samostalni umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

Oduševljena publika uživala je u vrhunskim izvođenjima kompozicija „Solvejgina pesma“ (E. Grig), „Ave Maria“ (J. S. Bah/Š. Guno), „Rumunkina igra“, iz baleta „Ohridska legenda“ (S. Hristić/M. Živković), „Gabrielova oboa“, iz filma „Misija“ (E. Morikone).

U okviru brižljivo odabranog programa izvedena je i meditacija iz opere „Tais“ Žila Masnea, „Serenada“ Franca Šuberta, kao i popularna napolitanska pesma I’ te vurria vasà (E. di Kapua).

Primadona Jovanović, uz pratnju umetnika iz Kamernog ansambla, otpevala je na bis, još jednom, Šubertovu „Serenadu“. 

Ovim besplatnim koncertom Narodno pozorište najavilo je svoje učešće na „Danima evropske baštine“, čija je tema „Kulturno nasleđe za sve“, koji počinju sredinom septembra, a čiji su organizatori Ministarstvo kulture i informisanja i gradska uprava Grada Beograda.