Vesti

MLADE NOVINARSKE NADE IZ CELE SRBIJE 24. JANUARA POSETILE NARODNO POZORIŠTE

24 januar 2012

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović priredio je u utorak 24. januara koktel za mlade novinarske nade iz unutrašnjosti Srbije, talentovane saradnike i urednike srednjoškolskih listova.

Na prijemu održanom u Muzeju Narodnog pozorišta, Đurović je kazao da je Nacionalni teatar “stara znamenita Kuća, koja nije samo hram kulture, nego i jedna od najznačajnijih kulturnih institucija našeg naroda“.
On je dodao da je Narodno pozorište i „Kuća koja posebno brine o mladima i zbog toga me, kao upravnika, raduje što ste večeras naši gosti“.
U ime Nacionalnog teatra, svakom učeniku poklonio je primerak foto-monografije Dine Jonsen „Skrivena lepota“ u kojoj se, na 140 stranica, nalaze portreti članova Drame, Opere i Baleta Nacionalnog teatra, enterijeri zgrade, dešavanja “iza kulisa”...
Obraćajući se učenicima kao „cvetu budućeg srpskog žurnalizma“, dekan Megatrend univerziteta Milivoje Pavlović, ocenio je da je našoj zemlji potrebno „mnogo bolje novinarstvo od ovog današnjeg“.
„Ovo pozorište, kao hram umetnosti, neguje lepotu, a mi na Fakultetu za kulturu i medije nastojimo da spojimo istinitu lepotu. Srbiji je potreban mnogo bolji žurnalizam, nego što ga ima sada. Veruejm da ćete svojom energijom i radoznalošću koju imate pomoći da srpski žurnalizam u bliskoj budućnosti bude u nešto većoj meri dostojan svoje dvovekovne tradicije“, poručio je gospodin Pavlović.
Tokom boravka u Muzeju, sa brojnim aktivnostima koje se odvijaju u tom prostoru, kao i sa bogatom istorijom Nacionalnog teatra, drage goste iz 25 gradova u Srbiji upoznala je muzejska saradnica Tijana Mihajlović.
U okviru posete Narodnom pozorištu, budući novinari prisustvovali su i izvođenju baletske predstave “Interval/ Viva la Vida”.
Dvodnevna poseta učenika Beogradu (24. i 25. 01.) odvija se u okviru “Svetosavske akcije” koju organizuju dnevne novine “Pres” i Fakultet za kulturu i medije Megatrend univerziteta, uz podršku Ministarstva prosvete i nauke.
M.B.