Vesti

Narodno pozorište u 2020. godini

29 decembar 2020

Narodno pozorište u skladu sa mogućnostima, poštujući sve propisane mere Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba, uspelo je da u ovoj godini,  uprkos svim poteškoćama, ostvari velike rezultate.

U 2020. godini urađeno je sedam premijera, a radi se na još dve  koje su u pripremi.

Drama je ostvarila četiri premijere:  „Kaligula“ Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić, „Noćni pisac“ autorski projekat Jana Fabra, „Vasa Železnova“ Maksima Gorkog, u režiji Zlatka Svibena,  „Orlando“ Virdžinije Vulf, u režiji Bojana Đorđeva, a u pripremi su „Pozorišne iluzije“ Pjera Korneja, u režiji Nikole Zavišića.

Opera je imala premijeru opere „Manon Lesko“Đakoma Pučinija, u režiji Pjera Frančeska Maestrinija.

Balet je izveo premijere baleta “Mamac“ na muziku Maje Ćurčić i Marka Đukića, u koreografiji Sanje Ninković. 

Balet „Sedam smrtnih grahova“ na muziku Miroslava Bakoa, u koreografiji Igora Pastora je završen, a u pripremi je baletska predstava „Mikelanđelo“ u koreografiji Marija Radačovskog.

Otvaranje 142 sezone 31. avgusta 2020. godine ostaće zapamćeno po projektu „Pogled promatrača menja sve“ u kome su sa balkona Narodnog pozorišta nastupili umetnici sva tri ansambla Drame, Opere i Baleta.

Tokom vanrednog stanja strimingom je na Jutjub kanalu emitovano 114 predstva koje je pratilo preko 300.000 gledalaca.

Umetnici Narodnog pozorišta su učestvovali u projektu Ministarstva prosvete „Ide čas“ u kome su za đake čitali lektiru.

Otvorena je ambijentalna scena „Dvorište“ na kojoj je izvedeno više programa Drame i Opere, kao i scenska čitanja dramskih tekstova.

Opera je organizovala veliki broj ambijentalnih koncerata „Opera u vašem kraju“, obilazeći različite delove Beograda.

Održano je 16 gostovanja u zemlji i inostranstvu.

Muzej Narodnog pozorišta postavio je tri izložbe, „Zvonimir Krnetić – nezaboravni tenor“, „Jedinstveni sjaj baletske zvezde – Jovanka Bjegojević“ i „Radmila Smiljanić – sve bilo je muzika“.

U okviru programa Platforma koji se bavi mladima, održano je više radionica sa inostranim predavačima. 

Drugu godinu za redom projekat „Mladi pozorišni eksperti“  okuplja 45 mladih koji učestvuju u radu Narodnog pozorišta, a u vreme pandemije je održavan onlajn.

Od ove godine Narodno pozorište je postalo punopravni član Međunarodne pozorišne konvencije u okviru koje je održano nekoliko onlajn pozorišnih sesija posvećenih pozorištu i umetnosti u vreme Korona virusa a učestvovali su predstavnici evropskih pozorišta, članovi ove mreže.

Za Dan Narodnog pozorišta pripremljen je onlajn prikaz „Narodno pozorište gala“ koji je video veliki proj gledalaca, u kome je predstavljen pregled rada tokom protekle godine.

Narodno pozorište je nastavilo da održava repertoar svakog meseca sa sva tri ansambla, u skladu sa merama koje je propisala Vlada Republike Srbije i Krizni štab. Publika se ponašala poštujući sve epidemiološke mere.

Narodno pozorište za Novu godinu poklanja svojoj vernoj publici tri predstave koje će biti emitovane strimingom na Jutjub kanalu Narodnog pozorišta.

3. 01. 2021. / 12 čas. KRCKO ORAŠČIĆ balet P.I. Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova        
4. 01. 2021. / 12 čas. PEPELjUGA opera Đ. Rosinija, u režiji Jagoša Markovića.                
5. 01. 2021. / 12 čas GOSPOĐA MINISTARKA komedija B. Nušića u režiji Jagoša Markovića

Link za gledanje biće postavljen na sajtu, Fejsbuku i Instagramu Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Želimo Vam srećnu Novu godinu i Božićne praznike!