Vesti

Premijera serijala „Narodno pozorište u deset činova“, 21. novembra na Drugom kanalu Radio televizije Srbije

12 novembar 2018

Povodom značajnog jubileja – 150. godina Narodnog pozorišta u Beogradu, Kulturno-umetnički program Radio televizije Srbije pripremio je dokumentarno igrani serijal pod nazivom „Narodno pozorište u deset činova“, a prva od ukupno deset epizoda biće premijerno emitovana u sredu 21. novembra (20,00) na Drugom kanalu.

Kroz sudbine zanimljivih ličnosti iz bogate istorije Nacionalnog teatra, svake srede u pomenutom terminu, biće ispričane veoma zanimljive priče o njegovim osnivačima, glumcima, operskim pevačima, baletskim igračima, piscima, upravnicima, rediteljima, scenografima, kostimografima, koreografima, scenskim majstorima....

„Nismo pričali standardnu, knjišku, školsku priču o istorijatu Narodnog pozorišta, nego smo birali neke dramatične, možda manje dramatične, ali važne trenutke iz te istorije koji su nama nudili dobru dramsku priču“, otkriva reditelj Miško Milojević.

Serijal, čiji je kreator Nebojša Bradić, a dramaturg i scenarista Tamara Baračkov, ima dokumentarnu formu sa igranim rekonstrukcijama i koristi dokumentaciju Muzeja pozorišne umetnosti, Arhiva i Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, Arhiva Srbije, Jugoslovenske kinoteke, Filmskih novosti, Arhiva RTS-a, Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti...

U okviru serije, koja predstavlja mozaik sačinjen od medaljona iz istorije Narodnog pozorišta u Beogradu i u kojoj se prepliće realno i fiktivno, sadašnje i prošlo, učestvovalo je 56 izvođača, kako glumaca koji su oživeli znamenite ličnosti koje su povezane sa istorijom Narodnog pozorišta, tako i umetnika koji su evocirali svoj život u Narodnom pozorištu.

Među njima su Nebojša Dugalić, Igor Đorđević, Aleksandar Đurica, Bojan Dimitrijević, Nebojša Đorđević, Siniša Ćopić, Katarina Žutić, Đorđe Marković, Branko Vidaković, Stefan M. Mladenović, Boris Pingović, Nenad Stojmenović, Radovan Miljanić, Branko Jerinić, Darko Tomović, Miško Milojević, Marko Rajić, Predrag Ejdus, Dejan Savić, Vida Ognjenović, Hadži Nenad Maričić, Nemanja Oliverić, Goran Jevtić, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Nikola Vujović, Predrag Vasić, Miodrag D. Jovanović, Branislava Podrumac, Dragana Bunjac Anđelić, Nela Mihailović, Dušanka Stojanović Glid, Bojan Krivokapić, Nada Blam, Slobodan Beštić, Ana Pavlović, Andrej Kolčeriju, Margarita Čeromuhina, Ivanka Lukateli, Ašhen Ataljanc, Dejan Kolarov, Sonja Vukićević, Milica Bijelić, Marija Janković, Konstantin Kostjukov, Mila Dragičević, Vladimir Logunov, Nikita Milivojević, Angelina Atlagić, Miodrag Tabački, Aleksandra Nikolić, Branislav Zeremski, Marina Vukasović Medenica, Verica Mekić, Nijaz Memiš i Drena Drinić.

Kroz sve epizode, gledaoce će voditi Narator - svojevrsni istraživač, koji teži da otkrije priče o događajima i ljudima koji čine duh Narodnog pozorišta u Beogradu.

U prvoj, pod nazivom „Prolog“, koja je posvećena nastajanju i razvijanju ideje o osnivanju Narodnog pozorišta, o izazovima i preprekama koje su pratile nastanak ove pozorišne institucije, Narator razgovara sa Jovanom Đorđevićem, prvim upravnikom Nacionalnog teatra.

U epizodi „Smrt prvakinje“ govori se o dvema glumicama - Veli Nigrinovoj i Zorki Todosićki, koje su nosile repertoar Narodnog pozorišta i tragično okončale svoje živote, dok u „Operskoj divi“, kroz razgovor iskusnog operskog pevača i mlade perspektivne operske pevačice, emisija otkriva sa kakvim se izazovima i dilemama susreću operski pevači u procesu pripreme uloge i pred premijeru predstave.

Potom sledi epizoda „Šekspirov san“ u kojoj Narator, polazeći od podatka da je Šekspir najizvođeniji pisac u Narodnom pozorištu, kreće u istraživanje priče o dva „Sna“ koja su se odigrala na sceni ovog pozorišta - jedan je „San letnje noći“ Pitera Bruka, prikazan u okviru Bitefa, a drugi „San letnje noći“ Nikite Milivojevića.

„Nahod“ istražuje skandal koji se dogodio posle premijere te manje poznate istorijske drame velikog komediografa Branislava Nušića, kada je crkva zahtevala zabranu ove predstave, a u okviru „Belog labuda“ Narator, razgovarajući sa baletskim umetnicima, traži odgovor na pitanje: kada je vreme okačiti patike o klin? Takođe, on istovremeno otkriva priču o jednom od najvoljenijih baleta na sceni Narodnog pozorišta - „Labudovom jezeru“.

U sedmoj epizodi pod nazivom „Klub Narodnog pozorišta“, Narator dolazi u bife, mesto okupljanja pozorišnih umetnika, da kroz razgovor sa legendom ovog kluba, Ljubinkom Bobić, istraži fenomen glumačke boemije.

Kroz „Slučaj Cvetković“, uz kombinovanje dokumentarnih materijala i ispovesti i sećanja svedoka, emisija istražuje hapšenje i streljanje glumca Ace Cvetkovića nakon Drugog svetskog rata.

U pretposlednjoj epizodi, koja nosi naziv „Tajna večera“, radnja se dešava u noći proslave jubileja Narodnog pozorišta. Tom prilikom, na „tajnoj večeri“, okupljaju se upravnici ove institucije, a Narator će se susresti sa nekima od njih i čuti kakvi sve problemi mogu mučiti jednog upravnika.

Deseta, poslednja, epizoda zove se „Garderoberka“ i u njoj Narator odlazi iza scene. Upoznaje sve one koji svojim radom doprinose nastanku jedne predstave - garderobere, majstore maske, modelare, kostimografe, dok istovremeno prati jednu fiktivnu garderoberku i dva glumca koji spremaju Harvudovu dramu „Garderober“.

Iako autori nisu želeli da se tokom serije ponavljaju glumci, sticajem okolnosti, desilo se da je Predrag Ejdus bio jedini od svojih kolega koji je igrao u dve epizode.

U „Tajnoj večeri“, igrao je zapravo sebe, bivšeg upravnika Narodnog pozorišta, dok se u „Garderoberu“ pojavio u ulozi Glumca koji igra Sera.

Nažalost, ispostaviće se da je taj čuveni lik iz najpoznatijeg komada priznatog britanskog dramskog pisca Ronalda Harvuda „Garderober“, koji na duhovit i plemenit način govori o večnom partnerstvu između velikih umetnika i onih bez kojih ne bi ni bilo te njihove veličine, ujedno bila i poslednja Ejdusova uloga. Te scene snimljene su letos, 16. i 17. jula.

Osim Bradića, Milojevića i Tamare Baračkov, u autorskom timu su i saradnik-scenarista Kristina Đuković, kompozitor Božidar Obradinović, scenograf Miroslava Andrejević, kostimografi Suzana Gligorijević, Irina Mitrinović i Aleksandra Aleksandrić.

Direktori fotografije su Milan Grbić, Dejan Trajković, Nenad Cvetković, Periša Đinđić, montažer je Tihomir Dukić, a izvršni producent Aleksandar Janković.
M.B.