Vesti

ZAJEČARSKA “KAROLINA NOJBER” ZA BEOGRADSKU PUBLIKU I KAMERE RADIO TELEVIZIJE SRBIJE

2 novembar 2011

Pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara gostovalo je u sredu 2. novembra na Velikoj sceni sa komadom “Karolina Nojber” uz prisustvo kamera Radio televizije Srbije.

Na tragu inspirativne životne istorije slavne nemačke glumice-reformatorke iz sredine osamnaestog veka, Karoline Nojber, pisac Nebojša Romčević gradi totalnu i višeznačnu dramsku alegoriju o međusobnim suočavanjima, preplitanjima i iskušavanjima pozorišnog mehanizma i društvenog konteksta. Nakon mukotrpne borbe u kojoj je žrtvovala sve, Karolina Nojber je postala jedna od heroina postmodernog društva ali i ikona novog načina shvatanja pozorišne umetnosti.
Beogradska publika nagradila je aktere ovog komada, u režiji Miloša Jagodića, dugotrajnim i gromoglasnim aplauzom.
Uloge su ostvarili Biljana Đurović (Karolina Nojber), Miloš Đuričić (Johan Nojber), Milutin Vešković (Johan Gotšed), Dragana Jovanović (Gospođa Gotšed), Otac (Predrag Grbić), Špigelberg (Vladimir Milošević) i Nataša Petrović (Margareta Hofman).
U cilju promocije najboljih pozorišnih ostvarenja nastalih na scenama u Srbiji, Radio televizija Srbije snimila je u celini ovu predstavu koja je premijerno izvedena u Zaječaru 16. oktobra prošle godine. Na taj način, naš Javni servis nastavio je svoj koncept, započet 26. marta ove godine sa Nušićevom komedijom „Put oko sveta“ Kruševačkog pozorišta da značajne naslove iz unutrašnjosti koji gostuju na Velikoj sceni Narodnog pozorišta snimi za potrebe svog dramskog programa.
M.B.