Vesti

FILHARMONIJA MLADIH “BORISLAV PAŠĆAN” ODUŠEVILA BEOGRADSKU PUBLIKU

24 februar 2011

BEOGRAD, 24. februar - Koncert Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“, povodom 30 godina od smrti osnivača, maestra Pašćana, održan je večeras na Velikoj sceni.

Brojnu publiku pozdravio je upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović koji je podsetio da su tačno pre tri decenije ogromna energija, ambicija, znanje i ljubav prema muzici u liku maestra Pašćana “otišli u večnost”.
On je istakao da je Pašćan, student velikog pedagoga i dirigenta Hansa Svarovskog na Akademiji za muziku i pozorište u Beču, diplomirao 1958. godine kao najbolji u klasi, sa pravom da diplomski polaže sa Bečkom filharmonijom.
- Ostali iz klase, među kojima su danas čuveni Zubin Mehta i Klaudio Abado, diplomirali su uz klavir. Dok su njegovi “klasići” krenuli u svet i ostvarili velike karijere, on se pun znanja i energije vratio u Beograd, u Narodno pozorište – rekao je Đurović i naglasio da se Pašćan okreće ka mladima već 1972. godine kada je na Radio Beogradu počeo da održava serijal pod imenom “Prolegomena za jednu teoriju dirigovanja”.
Prema njegovim rečima, studenti Muzičke akademije u Beogradu od tada su sate i sate počeli da provode u Narodnom pozorištu, u čuvenoj sobi 221 stare zgrade, slušajući muziku i maestra Pašćana.
Đurović je ukazao da je tako nastala “Akademija 221” koja je 1977. godine prerasla u orkestar od tridesetak članova, koji je pod imenom Mladi filharmoničari Beograda, održao svoj prvi koncert 17. januara 1978. godine u Domu omladine.
- Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, živi legat velikog maestra, pod dirigentskom palicom šefa dirigenta Đorđa Pavlovića, delima srpskih i slovenskih kompozitora, ali i Mocarta i Bizea, večeras će pokušati da oživi ideale i energiju koju je maestro Pašćan za sobom ostavio – naglasio je Đurović.
Nastup ovog izuzetnog ansambla srednjoškolaca koji već 33 godine vodi umetnička direktorka, Danica Tomković, oduševio je beogradsku publiku koja nije štedela dlanove da ih nagradi srdačnim aplauzom posle svake numere, kao i na kraju koncerta koji je završen kompozicijom Petra Iljiča Čajkovskog “Srpsko – Ruski marš”.
Pod dirigentskom palicom maestra Đorđa Pavlovića, mladi i veoma talentovani muzičari, pored pomenutih Mocarta i Bizea, izvodili su i dela Musorskog, Božića, Rahmanjinova, Hačaturijana, Glinke... Specijalni gosti, koje je publika, takođe, nagradila burnim aplauzom, bili su primadona Jadranka Jovanović koja je otpevala Svitu br. 1 iz Bizeove opere “Karmen” i dirigent iz Amerike Miloš Raičković. On je specijalno za ovu priliku komponovao i pvi put predstavio publici kompoziciju “Zimski valcer”, koju je posvetio upravo Filharmoniji mladih „Borislav Pašćan“.
Za medijaciju je bila zadužena gospođa Tomković, a za video i audio produkciju Petar Antonović.
Tokom 33 godine istorije, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, zabelezila je brojne nastupe u najznačajnijim muzičkim centrima Evrope, često i pred više hiljada gledalaca, a dobitnik je i brojnih vrednih nagrada i priznanja. Mnogi umetnici koji su prošli kroz filharmoniju “Borislav Pašćan”, ostvarili su značajne muzičke karijere u zemlji i inostranstvu. Filharmonija danas okuplja najnadarenije mlade muzičare, polaznike srednjih muzičkih škola i Muzičkih akademija. Maestro Pavlović, dirigent Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, je osmi dirigent od osnivanja filharmonije.
M.B.