Vesti

FILHARMONIJA MLADIH “BORISLAV PAŠĆAN” ODRŽALA KONCERT POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

16 februar 2012

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, u četvrtak 16. februara na Velikoj sceni, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan” održala je koncert pod nazivom “Tragom istočne svetlosti”.

Program je počeo himnom “Bože pravde”, a potom se prisutnima, u svojstvu izaslanika Vlade Republike Srbije, obratio državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Radivoje Mitrović koji je govorio o posvećenosti Vlade da očuva tradiciju naroda i države “u onom delu njene posvećenosti koji znamo kao našu prosvetu, našu nauku i našu kulturu”.
- Stoga je ovogodišnjem obeležavanju praznika, istinskog Dana Srbije, posvećena izuzetna simbolika. Poruka iz vekova za sadašnjost i za vekove sa izložbi, predavanja, koncerata... Sve to širom Srbije. U Čačku, Vranju, Nišu, Novom Sadu... – rekao je Mitrović i napomenuo da koncert Filharmonije mladih “Borislav Pašćan” predstavlja “svojevrsnu kulturnu katarzu” ovogodišnje proslave Dana državnosti.
- Ove naše devojke i naši mladići su primer da se moderan život može živeti, a da se moraju negovati istinske vrednosti predaka. Na iskraju ove zime, pred proleće koje neminovno dolazi, mladost “Borislava Pašćana” će nas svojom muzičkom porukom nadahnuti za vreme koje dolazi i za nova postignuća. Uživajmo zajedno u svim dostignućima života u hramu srpske kulture, u Narodnom pozorištu. Naš život ima ime Srbija. Neka nam živi Srbija. I Srbija i svet – poručio je Mitrović.  
Konferansije programa bila je glumica Narodnog pozorišta Sonja Knežević koja je istakla da se Nacionalni teatar sa velikim zadovoljstvom odazvao pozivu Vlade Republike Srbije da da svoj doprinos novom konceptu obeležavanja Dana državnosti Srbije.
- Taj koncept, koji naglašava kulturu, prosvetu, nauku i umetnost, mi u punoj meri podržavamo. Dan državnosti, nacionalni praznik naše zemlje, istinski je Dan Srbije i najbolji povod da se podsetimo brojnih velikana i značajnih istorijskih događaja, a posebno Prvog srpskog ustanka 1804. godine i zasedanja Narodne skupštine u Kragujevcu tokom koje je 1835. godine usvojen i proglašen Sretenjski ustav, prvi ustav u našoj istoriji. Sa tim mislima i osećanjem ponosa, izražavam posebno zadovoljstvo što se Narodno pozorište uključilo u obeležavanje nacionalnog praznika, Dana državnosti Srbije – kazala je ona.
Na koncertu, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, izvedena su dela Svetislava Božića i Jasušija Akutagave (1925–1989).
Tom prilikom, svetsku premijeru imala je Božićeva kompozicija „Noć u Hilandaru“, dok je numera uglednog japanskog kompozitora „Trinita Sinfonica“, imala svoje prvo izvođenje u Srbiji.
Kao gost, u okviru programa „Koncert za klavir i orkestar“, nastupio je mladi ruski pijanista Aleksandar Sinčuk.
Publika, u kojoj su bili predstavnici Vlade, Ministarstva odbrane i diplomatskog kora, ispratila je sve učesnike gromoglasnim aplauzom.
Filharmonija mladih “Borislav Pašćan” jedina je omladinska filharmonija koja radi u Beogradu. Osnovana je 1978. godine na inicijativu grupe studenata Muzičke akademije koji su izučavali dirigovanje kod Borislava Pašćana, dirigenta Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Datum osnivanja je ujedno i datum prvog koncerta u Domu omladine - 17. januar 1978. godine.
Tokom 34 godine istorije, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, zabeležila je brojne nastupe u najznačajnijim muzičkim centrima Evrope, često i pred više hiljada gledalaca, a dobitnik je i brojnih vrednih nagrada i priznanja. Mnogi umetnici koji su prošli kroz filharmoniju, ostvarili su značajne muzičke karijere u zemlji i inostranstvu. Filharmonija danas okuplja najnadarenije mlade muzičare, polaznike srednjih muzičkih škola i Muzičkih akademija. Maestro Pavlović, dirigent Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, je osmi dirigent od osnivanja filharmonije. Umetnički direktor je Danica Tomković, a stručni saradnik Branislava Pljaskić.
M.B.