Vesti

FILHARMONIJA MLADIH „BORISLAV PAŠĆAN“ ODRŽALA KONCERT NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“

20 maj 2012

Prolećni koncert Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ pod nazivom „Tragom istočne svetlosti“ održan je u nedelju 20. maja na Sceni „Raša Plaović“.

U prvom delu koncerta, kao specijalni gost, nastupio je mladi ruski pijanista Aleksandar Sinčuk koji je izvodio dela Baha, Hajdna, Revuckija, Skrjavina, Šumana i Rahmanjinova.
U nastavku koncerta, on se pridružio talentovanim muzičarima Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ koji su pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića svirali kompozicije Mocarta, Čajkovskog, Šostakoviča i Bizea.
Filharmonija mladih “Borislav Pašćan” jedina je omladinska filharmonija koja radi u Beogradu. Osnovana je 1978. godine na inicijativu grupe studenata Muzičke akademije koji su izučavali dirigovanje kod Borislava Pašćana, dirigenta Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Datum osnivanja je ujedno i datum prvog koncerta u Domu omladine - 17. januar 1978. godine.
Tokom 34 godine istorije, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, zabeležila je brojne nastupe u najznačajnijim muzičkim centrima Evrope, često i pred više hiljada gledalaca, a dobitnik je i brojnih vrednih nagrada i priznanja. Mnogi umetnici koji su prošli kroz filharmoniju, ostvarili su značajne muzičke karijere u zemlji i inostranstvu. Filharmonija danas okuplja najnadarenije mlade muzičare, polaznike srednjih muzičkih škola i Muzičkih akademija. Maestro Pavlović, vršilac dužnosti direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, je osmi dirigent od osnivanja filharmonije. Umetnički direktor je Danica Tomković, a stručni saradnik Branislava Pljaskić.
M.B.