Vesti

Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“ održala koncert povodom 40 godina od smrti Miloša Crnjanskog

27 novembar 2017

Povodom 40 godina od smrti Miloša Crnjanskog, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“ u znak sećanja na proslavljenog srpskog književnika i jednog od najznačajnijih stvaralaca srpske literature 20. veka, održala je 27. novembra na Velikoj sceni koncert pod nazivom "Ispunio sam svoju sudbinu".

Pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, izvedene su kompozicije Svetislava Božića inspirisane delima Miloša Crnjanskog.

Kao specijalni gosti nastupili su soprani Sanja Kerkez i Evgenija Jeremić, te pijanista Aleksandar Sinčuk.

Narator programa bila je Teodora Tomašev.

Ovim nastupom, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, jedina omladinska filharmonija koja radi u Beogradu, nastavila je ciklus koncerata kojima obeležava četiri decenije neprekidnog postojanja i rada.

Osnovana je 1978. godine na inicijativu grupe studenata Muzičke akademije koji su izučavali dirigovanje kod Borislava Pašćana, dirigenta Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Datum osnivanja je ujedno i datum prvog koncerta u Domu omladine - 17. januar 1978. godine.

Tokom dosadašnje istorije, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, zabeležila je brojne nastupe u najznačajnijim muzičkim centrima Evrope, često i pred više hiljada gledalaca, a dobitnik je i brojnih vrednih nagrada i priznanja.

Mnogi umetnici koji su prošli kroz filharmoniju, ostvarili su značajne muzičke karijere u zemlji i inostranstvu.
Filharmonija danas okuplja najnadarenije mlade muzičare, polaznike srednjih muzičkih škola i Muzičkih akademija.

Maestro Đorđe Pavlović je osmi dirigent od osnivanja orkestra.
M.B.